Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 15:45 |

Sigurnost u BiH i regionu ostaje u fokusu Pododbora za sigurnost i odbranu EP

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić istakao je opredjeljenost ovog ministarstva da bude dio evropskog sigurnosnog sistema te naglasio da su mjere koje poduzimaju u pogledu terorizma i radikalizacije rezultirale činjenicom da se već četiri godine u BiH nije dogodio nijedan teroristički incident.

Ministar je to izjavio tokom današnjeg sastanka u Sarajevu s delegacijom Evropskog parlamenta (EP) s kojom je razgovarao o evropskom putu BiH, sigurnosnim izazovima i regionalnoj saradnji.

U delegaciji, koju je predvodila predsjedavajuća Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta Anna Elżbieta Fotyga, bili su zastupnici u EP Cristian Dan Preda, Tonino Picula, Angel Dzhambazki i Bodil Valero.

Mektić je sagovornike informirao o započetim projektima prevencije i deradikalizacije te naglasio izuzetnu dobru saradnju s evropskim institucijama i agencijama. 

Istakao je da se BiH u posljednje vrijeme suočava sa sve većim problemom ilegalnih migranata, čiji je broj povećan za čak 500 posto, te konstatovao da je neophodan veći angažman i uključenost Evropske unije za zaustavljanje ovih tokova.

Govoreći o ključnim izazovima u BiH, ukazao je na raširenu korupciju kojoj pogoduje nespremnost političkih elita da se suprotstave ovoj pojavi te neefikasnost pravosuđa u procesuiranju ovih krivičnih djela.

Evropski parlamentarci sastanak su ocijenili veoma produktivnim, kao i dobijene informacije o ključnim sigurnosnim izazovima i mjerama koje poduzimaju sigurnosne agencije u BiH, naglasivši da će sigurnost u BiH i regionu ostati u fokusu rada ovog pododbora, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Strik: Neki zakoni jesu usvojeni, ali sada treba da otpočne stvaran, ozbiljni rad

Evropska komisija pozdravila napredak BiH i pozvala na ubrzano provođenje reformi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta