Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 17:24 |

Dobra saradnja Jevrejske zajednice u BiH i organa uprave KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Ministri za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice te pravde i uprave Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i Mario Nenadić posjetili su danas Jevrejsku zajednicu u BiH i njenog predsjednika Jakoba Fincija povodom jevrejskog praznika Pesaha.

Tom prilikom, predsjedniku Finciju i ostalim Jevrejima u BiH čestitali su veliki praznik i razgovarali o brojnim aktuelnim temama, prije svega vezanim za pravni i socijalni položaj jevrejske nacionalne manjine u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Finci kazao je da ga je ova posjeta obradovala, kao i da Jevrejska zajednica već godinama ima dobru saradnju s kantonalnim organima uprave, saopćeno je iz Pres službe KS.

- Nadamo se da će tako biti i ubuduće, jer mi smo ovdje već 450 godina i dobro sarađujemo i živimo s svima - naglasio je Finci.

Ministrica Dautbegović je istakla da se Ministarstvo na čijem je čelu bori protiv bilo kojeg oblika socijalne isključenosti građana, a posebno kada je riječ o nacionalnim manjinama.

- Ovakvi praznici su i prilika da se pruži pomoć onima kojima je najpotrebnija, zbog čega je Ministarstvo pripremilo i dodijelilo pakete sa prehrambenim artiklima kao pomoć građanima slabijeg imovinskog stanja. Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo i o drugim pitanjima koja se tiču djelovanja Jevrejske zajednice, gdje možemo pomoći i kako da unaprijedimo našu saradnju - izjavila je Dautbegović.

Ministar Nenadić je pohvalio saradnju s Jevrejskom zajednicom i istakao da će Ministarstvo pravde i uprave nastaviti sa aktivnostima čiji je cilj unapređenje položaja nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo. Naveo je da jevrejska nacionalna manjina, kao najbrojnija, djeluje i u okviru Vijeća nacionalnih manjina KS.

- Mislim da smo kroz zajednički rad s Vijećem u posljednje tri godine uspjeli značajno unaprijediti položaj nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo kroz izmjenu Ustava KS i propisa, osiguravanjem sredstava u budžetu, kao i kroz rad samog Vijeća. Nastavit ćemo razgovore o mogućnostima da Kanton Sarajevo ide korak naprijed u implementaciji nekih ustavno-pravnih rješenja koja tretiraju prava i položaj nacionalnih manjina, pa i presude 'Sejdić-Finci - naveo je Nenadić,saopćeno je iz Pres službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija na prijemu kod ministra Magode

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta