Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:23 |

Trebevička žičara - Obnovljen posljednji srušeni simbol Sarajeva (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Obnovili smo posljednji srušeni simbol Sarajeva - riječi su gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulaha Skake uoči otvorenje obnovljene trebevićke žičare nakon 26 godina.

Zahvalio je svim osobama koje su učestvovale u rekonstrukciji žičare, a posebno biznismenu Edmondu Offermanu i njegovoj supruzi Maji koji su donirali veći dio sredstava za obnovu, ističući da je žičara spomenik njihove ljubavi.

- Sarajevo je danas centar regije. Zajednički želimo pomiriti narod. Pokazali smo sposobnost da radimo. Mi od danas više ne rekonstruišemo, mi od danas gradino novi grad Sarajevo, novu državu Bosnu i Hercegovinu - istakao je Skaka.

Također je naglasio da će u naredne dvije godine raditi na izgradnji i rekonstrukciji objekata na Trebeviću, kako bi bio poželjna destinacija za turiste.

Edmond Offerman koji je donirao sedam i po miliona KM istakao je da se osjeća nevjerovatno, jer je konačno dočekao otvorenje žičare.

Podsjetio je da je sve počelo od telefonskog poziva te da je nakon deset godina žičara ponovo stavljena u pogon.

- Bila je 2008. godina kada sam nazvao profesora Antu Domazeta sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je napravio izvještaj o tome šta je potrebno učiniti. Moj životni moto je da uvijek možete dobiti ono što želite. Ovo danas je rezultat tog telefonskog poziva - rekao je Offerman.

Njegova supruga Maja Offerman također je izrazila zadovoljstvo što se ponovo može voziti trebevićkom žičarom, jer je tu i odrasla, ali i zato što je njen suprug Edmond ispunio svoj cilj.

- On jeste došao u Sarajevo zbog mene, ali ovo je apsolutno njegov projekt, ideja i želja da učini nešto za građane Sarajeva - poručila je.

Gradonačelnik Grada Beča Michael Häupl kazao je da je prvi put posjetio Sarajevo kada je bilo još srušeno, a druga kada se Vijećnica tek počela obnavljati.

- Vi sada gradite zajedničku budućnost i na tome vam čestitam - poručio je.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da je ovo veliki trenutak za građane Sarajeva koji čekaju ponovo otvorenje žičare 26 godina.

- Drago mi je da ovaj projekt konačno završen, jer je bilo mnogo prepreka koje smo morali prevladati, od formalnih stvari do same obnove - naglasio je.

Također je kazao da žičara ne bi ponovo radila da nije bilo donacija Edmonda Offermana, koji je jedini iz svojih sredstava dao sedam i po miliona KM.

- Imali smo mnogo donacija iz svijeta, iz budžeta Grada Sarajeva, ali on je jedini dao 'iz svog džepa' - istakao je Komšić.

Nakon svečanog otvaranje, na kojem je prisustvovao veliki broj zvanica, za predstavnike političkog, kulturnog i diplomatskog života u BiH te stranih delegacija iz mnogih gradova, upriličena je vožnja trebevićkom žičarom kako bi Sarajlije i gosti danas, 6. aprila, na rođendan grada, nakon 26 godina uživali u njegovim ljepotama posmatrajući ga iz zraka. Rad trebevićke žičare je 1992. godine prekinut usljed ratnih dejstava.

Instalacija žičare ima 33 kabine, kapacitet je 1.200 ljudi, a vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta. Kapacitet jedne kabine je 10 osoba, a nosivost je 750 kg.

Od polazne do krajnje stanice ima 10 stubova. Udaljenost između kabina je 150 metara, a može raditi i sa 50 posto kapaciteta. To znači da može voziti i sa 16 kabina, na trasi udaljenosti oko 300 m.

Horizontalna udaljenost je po sedam metara. Sajla, vučno i noseće uže, kao i zračni kabl (koji služi za komunikaciju između brdske i dolinske stanice) su najbolje kvalitete. Rok trajanja žičare je 40 godina, što je i vrijeme planirano za standardnu eksploataciju, uz kontrolu i inspekcijski nadzor koji je obavezan izvršiti svake godine.

Trebevićka žičara svojim radom ponovno će oživjeti Trebević koji je oduvijek bio najbliže i omiljeno izletište Sarajlija. Sa Trebevića se pruža prelijep pogled na grad i svi posjetioci mogu uživati u čistom zraku.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1623

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18fmXZGuv1oK0D0JoFHEJ08stLZCf6hLX?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Trebevićka žičara ponovo u funkciji

Puštena u rad obnovljena trebevićka žičara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo