Kultura     | 09.04.2018. 08:38 |

Sutra promocija Zbornika radova Historijskog muzeja BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Historijski muzej BiH će sutra predstaviti novi broj Zbornika radova Historijskog muzeja BiH - obnovljeno izdanje nakon 27 godina pauze u izdavačkoj djelatnosti muzeja.

U periodu od 1975. godine do 1990. godine Muzej je objavio 11 brojeva Zbornika radova s željom da se kroz časopis okupljaju vlastite i saradničke snage, s ciljem unaprjeđivanja i produbljivanja muzeološke i  historiografske prakse u Bosni i Hercegovini.

Nakon rata 1992.-1995. je muzej, zajedno s drugim institucijama kulture s državnim predznakom, ostao izvan pravnih okvira i bez redovne finansijske podrške -  a borba za opstanak Muzeja je nepravedno potisnula izdavačku djelatnost u drugi plan.

Kroz taj broj je, u duhu ideja s kojima je osnovan časopis, uspostavljena nova platforma za dijalog i napravljen je pokušaj da se, utvrđivanjem procesa transformacija naslijeđa u postratnom periodu, nastavi tamo gdje se 1990. godine stalo.

U procesu pripreme 12. broja Zbornika je učestvovalo 15 autora iz različitih institucija. Obnovljeni broj je posvećen strategijama revitalizacije baštine posredstvom muzejskih institucija i donosi pregled muzejske prakse i pristupa Historijskog muzeja BiH u njegovanju kulturno-historijskog naslijeđa, ali i regionalne tendencije, jer su među autorima Zbornika istraživači iz različitih zemalja.

Zbornik radova Historijskog muzeja BiH je podržala Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Izložba 'Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace' u Historijskom muzeju BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije