Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 16:26 |

Haško tužilaštvo protiv ustupanja Srbiji predmeta Jojić i Radeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6.aprila (FENA) - Tužilaštvo Međunarodnog suda u Haagu usprotivilo se prijedlogu da suđenje zvaničnicima Srpske radikalne stranke (SRS) Petru Jojiću i Vjerici Radeti, optuženim za nepoštovanje suda, bude ustupljeno Srbiji, ocijenivši da to ne može biti u interesu pravde.

Jojića i Radetu je Haški tribunal u oktobru 2012. godine optužio da su uticali na svjedoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili da ne svjedoče.

Tužiteljka Diana Ellis je ocijenila da “ne može biti u interesu pravde” ustupanje procesa protiv Jojića i Radete srpskom pravosuđu, koje je u ovom predmetu, “tokom mnogo godina, demonstriralo potpuno nepoštovanje međunarodnog prava i odbilo da prizna primat Haškog tribunala”.

Ellis je time aludirala na činjenicu da su vlasti Srbije od 2015. godine, kada je Tribunal objavio naloge za hapšenje radikala, do zatvaranja tog suda na kraju 2017., odbijale da optužene uhapse i izruče u Haag.

Viši sud u Beogradu je 2016. presudio da Srbija nije obavezna da sarađuje s Haškim sudom u procesima za nepoštovanje suda.

Ellis je odbacila tvrdnju da bi suđenje radikalima u Beogradu bilo lakše i brže nego u Haagu, između ostalog, i zbog svjedoka optužbe koji žive u inostranstvu.

Podsjećajući da su svoju nesaradnju vlasti Srbije ranije pravdale rizikom od izbijanja nemira u slučaju da optuženi radikali budu uhapšeni, tužiteljka je naznačila da bi se suđenjem u Haagu izbjegao taj rizik.

Tužiteljka je podsjetila i da su vlasti Srbije u novembru 2015. tražile da im proces bude ustupljen, ali je Tribunal taj prijedlog odbio.

Poslije zatvaranja Tribunala, Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Haagu, koji ga je naslijedio, pokrenuo je razmatranje ideje da se Jojiću i Radeti sudi u Beogradu.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je 14. marta ove godine obavijestila Mehanizam da je Srbija “spremna da sprovede krivični postupak” protiv Jojića i Radete.

Pošto razmotri i odgovor tužiteljke Ellis, odluku o tome da li će predmet biti ustupljen Srbiji donijet će sudija Aydin Akay iz Turske.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić preminuo je prošle godine u Srbiji. Tribunal je potom obustavio postupak protiv njega.

Iz podneska tužiteljke Ellis proizlazi da je za nepoštovanje suda bio optužen i nekadašnji šef Ratnog štaba SRS-a Ljubiša Petković, koji je također preminuo.

Upravo su Petkovića, u odvojenom procesu, vlasti Srbije 2008. godine po nalogu Tribunala, uz odobrenje Višeg suda u Beogradu, izručile u Haag pod optužbom da je odbijanjem da svjedoči na suđenju Šešelju počinio nepoštovanje suda. Petković je potom bio osuđen, i u Haagu je izdržao tromjesečnu zatvorsku kaznu.

Šešelj je, inače, prvostepenom presudom Tribunala, u martu 2016. oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažnu presudu će Apelaciono vijeće izreći 11. aprila.

Od novembra 2014. godine Šešelj je, zbog bolesti, na privremenoj slobodi u Srbiji, javlja BIRN.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavnici britanske i ukrajinske ambasade u BiH upozoravaju na uticaj ruske propagande (VIDEO)

BIRN - Optužnica za genocid, u julu 1995. u Srebrenici, vraćena na uređenje

Puštena advokatica Vasvija Vidović nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom