Svijet     | 06.04.2018. 18:10 |

Protesti u pojasu Gaze nastavljeni, ubijena dva Palestinca

FENA Internet

GAZA, 6. aprila (FENA) - Izraelski vojnici ubili su dvojicu palestinskih demonstranata i ranili najmanje njih 150 duž granice Izraela i pojasa Gaze, saopćili su medicinski zvaničnici u Gazi, čime je ukupan broj ubijenih Palestinaca u nemirima koji traju sedmicu dana porastao na 22.

Oni su saopćili da su Palestinci ubijeni na mjestima protesta istočno od grada Gaze i Khan Younisa tokom posljednjeg kruga dnevnih demonstracija koje su počele 30. marta i poznate su kao "Veliki marš za povratak".  

Demonstranti, među kojima su palestinske izbjeglice i njihovi potomci koji nastoje vratiti svoje domove na teritoriji koju sada čini Izrael, izgubljene tokom rata za nezavisnost iz perioda 1948-49., postavili su šatorska naselja nekoliko stotina metara od granične ograde Gaze s Izraelom.

Velike grupe mladih primakle su se mnogo bliže zoni zabrane kretanja duž granice, riskirajući živote od bojeve municije izraelskih vojnika prema kojima su gurali zapaljene gume i gađali ih kamenicama.

- Izrael je oduzeo sve od nas, domovinu, slobodu, našu budućnost. Imam dvoje djece, dječaka i djevojčicu, i ako poginem Bog će se brinuti o njima - izjavio je Samer, 27-godišnji demonstrant koji nije dao puno ime iz satraha od izraelske odmazde.

Broj demonstranata danas je bio veći nego u prethodnim danima, ali niži od početka nemira 30. marta kada su izraelske snage sigurnosti ubile 17 Palestinaca.

Pogibije su izazvale međunarodne kritike izraelskog odgovora, za koji grupe za ljudska prava tvrde da uključuje korištenje bojeve municije protov demonstranata koji ne predstavljaju direktnu prijetnju životima vojnika.

Izbjeglice čine većinu od dva miliona stanovnika Gaze pod izraelskom blokadom, enklave kojom vlada islamistički pokret Hamas. 

Demonstranti su obnovili dugotrajni zahtijev za pravom na povratak palestinskih izbjeglica u gradove i sela iz kojih potiču njihove porodice ili su protjerani iz njih, kada je stvarana država Izrael.

Izraelska vlada odbacuje svako pravo na povratak, strahujući da će zemlja izgubiti svoju jevrejsku većinu, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo