Ekonomija     | 07.04.2018. 13:47 |

U Banjoj Luci turističke rute o jevrejskom kulturnom naslijeđu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.aprila (FENA) - Narednog mjeseca počinju aktivnosti na realizaciji projekta „Rediskover“ (Rediscover), u kojem je Grad Banja Luka partner u okviru međunarodnog konzorcija, koji će raditi na kreiranju turističkih ruta koje promovišu jevrejsko kulturno naslijeđe.

Projekt je finansiran iz sredstva Evropske unije, a u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

Iznos donacije je 170.000 eura, dok će Grad Banja Luka učestvovati u realizaciji sa 30.000 eura.

Projekti u okviru Transnacionalnog programa Dunav se finansiraju iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRD) i iz pretpistupnih fondova (IPA 2).

Grad Banja Luka je partner u konzorciju, čiji je nosilac mađarski grad Segedin, na projektu iz oblasti jačanja održive upotrebe prirodnog i kulturnog naslijeđa i resursa, čija konkretna tema je iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulturnog naslijeđa u dunavskoj regiji - kažu u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

U projekt su, osim Grada Banje Luke, uključene organizacije iz rumunskih gradova Galatija i Temišvara, zatim Subotice, Murske Sobote, Osijeka i Kotora. Pridruženi projektni partner Banjoj Luci, koji pruža stručne konsultacije  u vezi sa jevrejskim kulturnim naslijeđem je Jevrejska općina Banja Luka.

Ovi gradovi će nastojati pronaći neotkriveni potencijal iz te oblasti i razviti ga u savremena turistička rješenja, zajedno sa međunarodnim turističkim proizvodima i uslugama.

To podrazumijeva kreiranje popisa jevrejskog kulturnog naslijeđa, što može uključivati: muziku i književnost, religiju i festivale, tradiciju i životni stil, kuhinju i lokalne recepte, istoriju i doprinos razvoju lokalne zajednice, jevrejske umjetnike, naučnike, akademike i biznismene koji su rođeni u datoj lokalnoj zajednici, zatim tematske rute sa strukturisanim elementima jevrejskog kulturnog naslijeđa i razviti ih u proizvod koji se može plasirati na tržište.

Projekt će trajati 23 mjeseca.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Deborah Feldman: Njemačka je dobro mjesto za biti Jevrej, osim ako, poput mene, niste Jevrej koji kritikuje Izrael

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana