Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.04.2018. 14:05 |

Tvrdolinijaš Viktor Orban traži treći mandat na izborima u Mađarskoj

FENA Internet

BUDIMPEPŠTA, 8. aprila (FENA) – Mađarski premijer Viktor Orbar najavio je danas, nakon što je glasao na općim izborima, da će se "nastaviti boriti za svoju zemlju", javlja Reuters.

Orban, koji se smatra tvrdolinijašem i desničarem, očekuje da će nakon ovih izbora dobiti treći uzastopni mandat na čelu mađarske vlade.

Tokom kampanje on se predstavljao kao "spasitelj mađarske kršćanske kulture od muslimanske imigracije". Sve ankete su njegovoj stranci Fidesz davale veliku prednost. Njegova pobjeda bi mogla ojačati i srednjoevropski savez koji se unutar EU protivi aktuelnoj migrantskoj politici. Orban, premijer sa najdužim mandatom poslije pada komunizma u Mađarskoj, protivi se i daljnjoj integraciji EU. Mnogi radikalni desničari gaje simpatije prema njegovim tvrdim stavovima.

Njegovi kritičari kažu da širi ksenofobiju. Na pitanje novinara da li će se boriti protiv Unije, on je rekao da Unija nije u Briselu, nego u Berlinu, Budimpešti, Pragu i Bukureštu.

Iako Orbanova stranka vodi u anketama, postoji mala šansa da bi podijeljena opozicija mogla formirati parlamentarnu većinu, ukoliko birači nezadovoljni njegovom politikom budu "glasali taktički u 106 različitih konstituenci", piše Reuters. Analitičari ističu da će odziv birača odrediti rezultat, ukoliko bude veći, to će pomoći opoziciji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu