Ekonomija     | 09.04.2018. 08:34 |

Počinje anketiranje građana o radnoj snazi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Agencija za statistiku BiH od 9. do 22. aprila provodit će Anketu o radnoj snazi, koja će omogućiti praćenje stanja i promjena na tržištu rada Bosne i Hercegovine, odnosno veličina, struktura i obilježja aktivnog i neaktivnog stanovništva.

- U saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku Anketa će se provesti na reprezentativnom uzorku od 10.647 slučajno odabranih domaćinstava, od kojih je 5.969 iz Federacije BiH, 3.613 iz Republike Srpske i 1.065 iz Brčko Distrikta BiH - saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Cilj i svrha Ankete o radnoj snazi je da se dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage. 

Anketiranje će vršiti osoblje akreditirano od  Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku  i Republičkog zavoda za statistiku RS u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT).

- Statističke institucije BiH garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti - navedeno je u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

Broj nezaposlenih dobiven putem Ankete o radnoj snazi je jedini međunarodno uporedivi indikator nezaposlenosti u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Anketa - Amerikanci nezadovoljni izbornim revanšom Trumpa i Bidena

Centralna banka BiH - Očekivana inflacija u BiH 2024. godine 5,8 posto

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom