Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 13:42 |

Ukazati na važnost obrazovanja i kvalitetne zdravstvene zaštite Roma

FENA

ZENICA, 9. aprila (FENA) - U okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma, zeničko udruženja građana "Romano centro" i Gradska biblioteka Zenica priredili su, u "Američkom kutku" ove ustanove, tradicionalni prigodan program tokom kojeg je rezimiran rad u prethodnoj godini i najavljene naredne aktivnosti ovog udruženja.

Gostima je o značaju Svjetskog dana Roma govorio direktor Biblioteke Midhat Kasap, koji je istakao da je romska populacija značajno brojnija od podataka iz posljednjeg popisa stanovništva u BiH. Na području Zeničko-dobojskog kantona, prema popisu, živi oko 3.150 Roma, a najviše ih je u gradu Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Predsjednik Udruženja "Romano centro" Salko Musić, istakao da se najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini i dalje bori s istom višegodišnjom problematikom, a najteža situacija je s obrazovanjem mladih i ostvarivanjem kvalitetne zdravstvene zaštite.

- Mi nastojimo kroz različite projekte, prije svega mladima ukazati na važnost obrazovanja, ali moramo se brinuti i o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za koju moramo naći najefikasniji sistem koji će nam pomoći. Novca u zdravstvenom sektoru ima, ali se mora uraditi kvalitetan program prema kojem će ova populacija imati stalnu zdravstvenu zaštitu. Istovremeno problem na području Kantona i grada je velika nezaposlenost, što je posebno izraženo sa zapošljavanjem ove manjiske grupe - rekao je Musić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Romkinje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom, stvoriti uslove da se njihov glas čuje

Gradonačelnica Sarajeva upriličila prijem za Svjetski dan Roma

Kordić uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije