Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 09.04.2018. 16:48 |

U Tuzli otvorena izložba "Biti izbjeglica: Evropski narativ" (VIDEO)

FENA

TUZLA, 9. aprila (FENA) - U Muzeju istočne Bosne u Tuzli danas je otvorena izložba "Biti izbjeglica: Evropski narativ" u okviru Programa Evropske Unije: Evropa za građane.

Ovaj projekt fokusiran je na 20. i 21. stoljeće i ima za cilj da predoči evropske izbjegličke priče. Na izložbi su predstavljene priče o petnaest predmeta koji pripadaju izbjeglicama iz različitih vremenskih perioda i različitih evropskih zemalja, i koje podsjećaju na činjenicu da je “biti izbjeglica” zajedničko evropsko iskustvo, koje treba učiniti vidljivim i koje treba dijeliti u smislu zajedničkog evropskog narativa.

Među izloženim premetima su karta za voz, džemperčić i sat.

Direktor Muzeja istočne Bosne Esaf Lević kazao je da su karta i džemperčić iz perioda 1992. - 1995. godina, a da je sat iz perioda Drugog svjetskog rata.

- Ovo je jedan od načina da ispričamo tri priče, vezane za Bosnu - dodao je.

Viši kustos Muzeja istoče Bosne Tuzla Nataša Perić ističe da je trend u muzeologiji da predmeti  imaju svoju priču, navodeći da je posjetiocima u svim gradovima izložba bila interesantna jer svaki od predmeta ima emotivnu stranu.

Ispričala je da karta za voz predstavlja svojevrsno iskustvo i uspomenu za njenu vlasnicu, koja je u vihoru rata 1992. godine izbjegla iz svog rodnog kraja s porodicom, došla u Tuzlu i upoznala svog sadašnjeg muža.

Pojasnila je da su njeni roditelji odlučili s njom krenuti u Njemačku, a ona je kada su stigli do  Zagrebačkog kolodvora shvatila da ne može bez svog momka i vratila se nazad.

Ova karta je podsjednik na jedno sudbinsko vrijeme, ima veliki značaj, ona je podsjetnik da ljubav pobjeđuje i sve strahote koje rat nosi, tvrdi Perić.

Naučni saradnik na Akademiji nauka Republike Austrije u  Institutu za kulturne studije i istoriju teatra u Beču Anisa Hasanhodžić navodi da svi u nekom periodu imaju dodira s tim kako je biti protjeran iz svog doma u bol i nesigurnost.

- Ova tema se tiče BiH, ali ovim projektom pokušali smo da pokažemo da se ova tema tiče svih nas u Evropi, kako u EU tako i van nje, te da uz pomoć ovih silnih izbjegličkih priča ispričanih uz pomoć predmeta koji su pripadali izbjeglicama u raznim periodima, iz raznih zemalja, pokažemo da je izbjeglički narativ ono što nas sve povezuje - kaže Hasanhodžić.

Posjetioci će ovu postavku, koja je ranije bila izložena u Ljubljani, Rijeci i Novom Sadu moći pogledati narednih mjesec dana u tuzlanskom Muzeju istočne Bosne, a nakon Tuzle, postavka se seli u Beč.

Pogledajte http://fena.ba/video/1632

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13-WVu3fPwZp6RfwClo301ReDoawdGOc9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana