Bosna i Hercegovina     | 09.04.2018. 20:30 |

ASuBiH: Veliki broj srednjih škola bez kabineta za praktičnu nastavu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), uz podršku “Fondacije Schüler Helfen Leben” (SHL) i “Fonda otvoreno društvo BiH” (OSF BiH), implementirala je istraživanje o realizaciji praktične nastave u srednjim školama u Banjoj Luci, Brčko Distriktu, Gradačcu, Istočnom Sarajevu, Mostaru i Sarajevu.

Publikacija koja je proizašla kao rezultat israživanja nazvana je “Srednjoškolci istražuju: realizacija praktične nastave u srednjim školama u BiH”, a predstavljena je 5. aprila u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

Konferencija je osim srednjoškolaca, okupila profesore i predstavnike škola kao i nadležnih ministarstava obrazovanja i privrednike, saopćeno je iz Asocijacije Srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini . 

Cilj je bio istražiti organizaciju i načine realizacije praktične nastave u srednjim školama, sa posebnim fokusom na iskustva učenika i njihovo učešće u organizaciji i realizaciji praktične nastave.

Istraživanje je pokazalo da načini organizacije i realizacija praktične nastave u srednjim školama, u različitim lokalnim zajednicama, ovise o lokalnim kapacitetima i resursima.

Ovako postavljen sistem dovodi do toga da učenici koji pohađaju istu srednju školu, istog usmjerenja, u različitim sredinama nemaju iste uslove za obrazovanje u smislu pohađanja organizirane praktične nastave, što ih stavlja u neravnopravan položaj i u početku ih čini nejednako konkurentnima na tržištu rada.

Stoga, jedan od prvih koraka ka rješavanju izazova u ovoj oblasti treba da bude postavljanje minimalnih standarda za organizaciju i realizaciju praktične nastave u svim srednjim školama na području Bosne i Hercegovine.

Srednjoškolci su došli do zaključka da oblast stručnog obrazovanja, pa time i pitanje organizacije praktične nastave učenika starosne dobi od 14 do 19 godina u preduzećima je nedovoljno i neadekvatno regulisano analiziranim propisima, dok je obrazovanje u Bosni Hercegovini u nadležnosti 13 ministarstava i postoji izuzetno puno regulativa, međutim one su nedorečene, nejasne i zastarjele.

Uočili su da veliki broj srednjih škola ne posjeduju kabinete isključivo namijenjene za praktičnu nastavu. Tokom istraživanja došli su do podataka da u nekim školama ne postoje ni odvojeni kabineti za predmete, što stvara veliki problem pri izvođenju bilo kakvog praktičnog rada učenicima, a profesorima otežava prenošenje znanja.

Došli su do zaključka da srednje škole koje pohađaju oni i njihovi vršnjaci nisu opremljene u skladu sa propisima za njeno izvođenje. Kabineti u kojima pohađaju praktičnu nastavu većinom posjeduju opremu koju škola dobije kao donaciju, dok su sredstva za unapređenje kabineta uložena od strane nadležnih institucija minimalna.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srednjoškolci pozvali kompanije i privrednike da se pridruže Socijalnom danu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom