Ekonomija     | 09.04.2018. 20:28 |

Upriličen prijam u povodu otvaranja ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 9. travnja (FENA) - U ponedjeljak je upriličen svečani prijam u povodu otvaranja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, u sklopu Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

 Hrvatski član Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović kazao je kako je BiH zahvalna na svoj pomoći koju je Republika Hrvatska pružila BiH na njezinom euroatlantskom putu, te je istaknuo i važnost osnaživanja gospodarskih veza, upravo kroz otvaranje gospodarskih, ali i konzularnih predstavništava.

Dodao je kako otvorenje Ureda HGK u Mostaru predstavlja još jedan oblik suradnje između Hrvatske i BiH, te je izrazio nadu da će vanjskotrgovinska razmjena te dvije zemlje biti i veća od dvije milijarde eura, koliko sada iznosi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je također nazočio današnjoj svečanosti, kazao je kako su odnosi s BiH jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade.

- Hrvatska nastavlja pružati potporu BiH, osobito na njezinom europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa - kazao je Plenković, dodavši kako su od početka šalju poruku da je BiH Hrvatskoj državni prioritet

 - Prioritet nam je kvalitetno uređenje odnosa, gospodarskih, političkih, kulturnih ... i mislim da smo u ovih godinu i pol dana pokazali i zavidan angažman i zavidne rezultate – istaknuo je Plenković.

 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je kako je želja da se kroz rad njihova ureda u Mostaru pomogne lokalnim tvrtkama da uđu na hrvatsko tržište i tržište EU.

- BiH je Hrvatskoj među pet najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, a otvaranjem mostarskog Ured  čini se još jedan korak prema jačanju izvozne orijentacije hrvatskog gospodarstva ii dugoročno održivog ekonomskog rasta – poručio je Burilović.

Nazočnima se obratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio koji je podsjetio na rezultate nakon što je protokol o stabilizaciji i pridruživanju riješen te je omogućena olakšana trgovina između Hrvatske i BiH.

Inače, prije nekoliko dana otvoren je Ured HGK u Sarajevu.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!