Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 09:14 |

Vlada HNŽ-a o osnivačkim pravima nad SKB Mostar nakon očitovanja ZHŽ-a i HBŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. travnja (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), na sjednici u ponedjeljak, razmatrala je zahtjev Vlade Federacije BiH kojim se traži donošenje skupštinske odluke o preuzimanju osnivačkih prava i obveza nad Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar kako bi se definirala međusobna prava, obveze i odgovornosti osnivača.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je, prije donošenja takve odluke, nužno utvrditi obveze koje prema SKB Mostar imaju ostale županije suosnivači. Stoga su članovi Vlade HNŽ-a istaknuli kako će se o toj odluci, koju će uputiti u daljnju skupštinsku proceduru, očitovati nakon što se o njoj izjasne skupštine Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Izvješće o realiziranju strateških ciljeva u 2017. godini koji su definirani Strategijom za provedbu reforme iz područja zdravstva u HNŽ-a za razdoblje 2017.-2020. godine.

U Izvješću su navedeni planovi za 2018. godinu koji se odnose na izradu i implementiranje županijskog programa eSkrininga raka dojke za što je osigurano dodatnih 200.000 maraka.

Vlada je usvojila Program pomoći upošljavanja i samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji u HNŽ-u za razdoblje 2018.-2019. godine u iznosu od pola milijuna marak. Cilj Programa je snažnija potpora integriranju branitelja na tržište rada kroz povećanje njihove uposlenosti, kako bi se, uz ostale mjere aktivne politike upošljavanja, utjecalo na stvaranje uvjeta za njihovo što uspješnije resocijaliziranje i potpuno uključenje u društvenu zajednicu.

Program obuhvaća mjere poticanja samoupošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji kroz potporu obavljanju obrtničke djelatnosti, potporu razvitku i održivosti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i braniteljima-poljoprivrednicima, te poticaje osnutku, radu i razvitku braniteljskih zadruga.

Također, Vlada je odobrila 18.000 maraka za saniranje prostorija i 35.000 maraka za potporu stambenom zbrinjavanju Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata HR HB.

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva usvojen je Godišnji plan Ministarstva za poticaje u gospodarstvu u iznosu od milijun maraka. Godišnjim planom potiče se razvitak poslovne infrastrukture, brzorastući subjekti malog gospodarstva, tehnološki razvitak i potpora obrtima, starim i tradicionalnim djelatnostima.

Usvojena je i Informacija Ministarstva o realiziranju ugovora o koncesijama u kojoj je naglašeno kako je do konca 2017. godine zaključeno dvanaest koncesijskih ugovora za eksploatiranje mineralnih sirovina, te kako je od koncesijskih naknada ostvaren značajniji prihod u odnosu na ranije godine.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Vlada je usvojila odluke o načinu utroška 270.000 maraka namijenih za sport i uspješne sportaše te 250.000 maraka za kulturu.

Nastavljajući aktivnosti na poboljšanju procesa obrazovanja u HNŽ-u, Vlada je, na tragu zaključaka tematske sjednice županijske skupštine o obrazovanju, zatražila od Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta da do konca godine izradi analizu stanja u obrazovanju koja će biti temelj za izradu strategije razvitka obrazovanja u HNŽ-u.

Vlada je usvojila Plan korištenja sredstava za zaštitu i spašavanje u iznosu od 808.184 maraka. Naglašeno je kako će sredstava biti upotrijebljena za preventivne i žurne mjere, saniranje posljedica, opremanje struktura civilne zaštite, obuku i vježbe, te provedbu mjera zaštite i spašavanja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Prijem vježbenika: Vlada HNŽ-a poziva pravne subjekte na suradnju-odrađivanje vježbeničkog staža

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu