Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 10:30 |

Na manifestaciji posvećenoj Danu Roma ukazano na probleme te populacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar" i Općine Centar Sarajevo organizirali su u ponedjeljak obilježavanje Svjetskog dana Roma, a manifestacija je otvorena izvođenjem službene romske himne "Đelem, đelem".

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić čestitao je Dan Roma kazavši da iako je još mnogo posla ostalo da bi se pitanja te populacije riješila, u Općini Centar otvoreni su za rješenje problemima Roma podsjećajući da je Općina donijela strategiju namijenjenu romskoj populaciji do 2021. godine.

Omogućeno je i Romima da dobiju šansu kako bi odradili prvi radni staž u Općini Centar, a Ajnadžić je najavio da će se nastaviti sufinansiranje dopunskog školovanja romske populacija.

- Ove godine imamo namjeru nastaviti rješavati stambene probleme romske populacije u naselju Gorica te ćemo svim prvačićima, a posebno Romima, nabavit knjige, školske torbe i pribor - dodao je Ajnadžić.

Predsjednik Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar" Dervo Sejdić izrazio je očekivanje da će romska zajednica u Bosni i Hercegovini ići ka svom boljitku pri čemu im je potrebna pomoć nadležnih državnih institucija.

Napomenuo je da je romskoj djeci najpotrebnija pomoć u obrazovanju te je izrazio očekivanje od svih škola da u svom okruženju naprave uvjete da se djeca ne razlikuju po boji kože, imenu ili odijevanju.

- Svjedoci smo da postoji socijalna diskriminacija i uz svesrdnu pomoć Općine Centar ćemo se zajednički boriti protiv te negativne pojave u društvu - dodao je Sejdić, zahvalivši Općini Centar na finansijskoj podršci za stambeno zbrinjavanje 34 romske porodice na Gorici.

U okviru obilježavanja Dana Roma predstavnici općinske vlasi i članovi Udruženja "Kali Sara" posjetili su naselje Gorica gdje su s građanima razgovarali o problemima s kojima se ova populacija suočava.

Uime Općinskog vijeća Karolina Karačić čestitala je Dan Roma i naglasila da će Općina Centar kao multinacionalna i multikonfesionalna zajednica nastojati da se Romi što više uključuju u politički i društveni život te da se ova populacija zadrži u gradu.

Također, u okviru obilježavanja ovog dana djeci u Centru za kulturu Gorica podijeljeni su paketići, saopćeno je iz Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar".

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, kada su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje što simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi "Đelem, đelem" ("Idem, idem").

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Raditi na poboljšanju životnih uslova svih Roma, a posebno djece i mladih ljudi

Jandroković: Prava Roma u Hrvatskoj su zajamčena Ustavnim zakonom

Halilagić: Dan Roma prilika da se iskaže opredjeljenje za stvaranje boljeg položaja Roma u društvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu