Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 11:13 |

SDP - Nikada nećemo dopustiti da se podijeli FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine odbacila je danas tvrdnje iz saopćenja Hrvatskog narodnog sabora (HNS), da žele dijeliti BiH te da od Federacije BiH imaju namjeru napraviti entitet s bošnjačkom većinom.

Za saopćenje HNS-a, kojeg su nazvali privatnom nevladinom organizacijom člana Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, u SDP-u su kazali da predstavlja nastavak politike ucjena.

Kako su naveli u saopćenju, Čović onemogućava demokratiju među bh. Hrvatima te je, tvrde, prepoznao SDP kao najveću smetnju njegovim namjerama "da institucionalno potpuno ovlada državnim i entitetskim institucijama".

Podsjetili su da su s Demokratskom frontom (DF) ponudili Prijedlog zakona o višečlanim izbornim jedinicama i broju mandata, za kojeg kažu da rješava principe iz presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

- Taj prijedlog je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, Ustavom Federacije BiH i pravilima Venecijanske komisije, ali nikada nije razmatran u Federalnom parlamentu zbog blokade Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ-a - tvrde u SDP-u.

U SDP-u, dodali su, nikada neće dopustiti da se podijeli FBiH te su najavili da će ostati posvećeni opredijeljenosti za jačanje institucija države BiH, uvažavajući prava sva tri konstitutivna naroda, kao i da će se i dalje boriti za jednakopravnost svih građana i naroda na svakom pedlju BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Stadion Poljud suspendiran do konačne odluke Disciplinske komisije HNS-a

Obustavljen postupak protiv HNS-a za utakmicu s Armenijom

UEFA pokrenula postupak protiv HNS-a zbog Armenije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'