Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 13:08 |

Magazinović: Pokušaj izborne krađe može voditi narušavanju sigurnosne situacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović, zajedno s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem, šefom delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ervinom Bushatijem i izvjestiocem Vijeća Evrope za BiH sir Rogerom Galeom otvorio je međunarodni skup u Tirani pod nazivom „Zloupotreba javnih resursa u izbornom procesu: ključni izazov za demokratske izbore“.

Taj skup su organizirali Vijeće Evrope, Kongres regionalnih i lokalnih vlasti i Venecijanska komisija, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Magazinović je govorio na prvom panelu, kao i predstavnici parlamenta Albanije i Venecijanske komisije.

Govoreći o narušenom povjerenju u izborni proces u Bosni i Hercegovini, istaknuo je da su nedavne afere vezane za osujećeni pokušaj Centralne izborne komisije (CIK) BiH da usvoji dokument kojim bi se direktno uticalo na rezultate izbora, nestanak papira za štampanje glasačkih listića, ali i pokušaj dijela članova CIK-a da utiču na Parlament BiH da ne usvoji izmjene Izbornog zakona kojima se izborni proces nastoji učiniti poštenijim, razlog su  za otvaranje ozbiljne diskusije u Parlamentu i poduzimanje konkretnih koraka.

Magazinović je naveo da je u Bosni i Hercegovini formirana neformalna koalicija političkih stranaka za fer i poštene izbore, koja trenutno ima više od deset članica i cilj joj je spriječiti izbornu krađu i prekrajanje volje glasača.

Naglasio je da se trenutno razgovora o inicijativi koja bi vodila u pravcu smjene članova CIK-a i uspostavljanja privremenog tijela za provedbu izbora kojim bi bilo vraćeno povjerenje građana u izborni proces.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u pravcu uvođenja video nadzora i skeniranja glasačkih listića uz dodatnu kontrolu identiteta birača, Magazinović cijeni da je zastrašujuća spremnost dijela stranaka, prije svega HDZ-a i SNSD-a, da čak i blokiraju rad Parlamenta BiH samo da bi spriječile usvajanje ovog zakona.

Magazinović je upozorio da svi učesnici izbornog procesa moraju biti svjesni vlastite  odgovornosti i toga da politička zloupotreba Centralne izborne komisije, krađa glasova i drugi pokušaji prekrajanja volje građana mogu voditi i narušavanju sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Poželjno je uključivanje međunarodnih institucija u temeljiti nadzor izbornog procesa, uključujući i pripreme koje podrazumijevaju štampu i distribuciju glasačkih listića, naveo je.

Učesnici skupa u Tirani su članovi parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, parlamenarci iz Bosne i Hercegovine i Albanije, članovi i eksperti Venecijanske komisije, Predstavnici misija OSCE-a i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i Albaniji, nevladinog sektora, razvojnih institucija, eksperti i istraživači, predstavnici fakulteta političkih nauka i medija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo