Ekonomija     | 10.04.2018. 12:50 |

Skrenuti pažnju kandidatima na ekonomske i socijalne teme

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Mada je međunarodna zajednica pomogla stvaranju baznih uvjeta da se vlasti fokusiraju na obaveze iz Reformske agende, vladajuća koalicija je u međuvremenu počela da se „razvaljuje“ pa reforme nisu dobile očekivani zamah već su, praktično, samo započete. I kao takve, znače napredak u odnosu na pređašnje stanje u Bosni i Hercegovini, ali za istinski oporavak ekonomije treba učiniti mnogo više.

To je izjavio prof. Ante Domazeta, uvodničar na konferenciji održanoj danas u Sarajevu pod nazivom „Reformska agenda - korak naprijed ili tapkanje u mjestu“.

Organizator skupa je bio Centar za zastupanje građanskih interesa, pa je projekt-menadžerica u toj nevladinoj asocijaciji Mirjana Sirćo prenijela novinarima namjeru organizatora da skrenu pažnju izbornim kandidatima da se fokusiraju na ekonomske i socijalne teme umjesto na političke rasprave jer građani žele društveni napredak, bolji životni standard, veće plaće, redovne penzije...

- To se građanima mora omogućiti želimo li jači društveni napredak i brži put ka eurointegracijama - rekla je Sirćo.

Sudeći po aktuelnom trenutku, dodaje Domazet, do predstojećih općih izbora u zemlji može se očekivati više neproduktivnih političkih rasprava nego ekonomskih tema iako je međunarodna zajednica insistiranjem na Reformskoj agendi „preokrenula“ fokus na ekonomski ambijent i povoljne uvjete da reforme krenu.       

U šest-sedam zacrtanih reformi iz Agende bilježe se različiti rezultati, koji su ipak početni i stvaraju bazne uslove, a već sad bi trebalo spremati drugi paket reformi ka boljim uvjetima za ekonomsku konkurentnost, naglašava Domazet.

Reforme su pokušaj da se stvore novi okviri ekonomskog i socijalnog rasta za građane Bosne i Hercegovine, ističe također.

- To je, rekao bih, državni projekat kojem je potreban širok konsenzus, zakoni i druge odluke što dugoročno treba da stvore bolje uvjete za život - zaključio je ovaj uvodničar na konferenciji.

Temu skupa on smatra izazovnom budući da, s jedne strane, Agenda podrazumijeva ambiciozan program reformi, a s druge, da Bosna i Hercegovina bilježi tek početne rezultate, „tapka u mjestu“ u odnosu na zemlje okruženja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo