Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 13:33 |

Hadžiefendić - Pozitivna lista lijekova TK znatno proširena

FENA

TUZLA, 10. aprila (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je odluku o Pozitivnoj listi lijekova za područje ovog kantona.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić izjavio je na konferenciji za medije, da je ova lista lijekova najšira i najbolja u FBiH, dodavši da je ovaj kanton prvi u Federaciji BiH uskladio Pozitivnu listu lijekova s Listom lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, koja je stupila na snagu 27. januara 2018. godine.

Nova Pozitivna lista sadrži 1.141 lijek, a u odnosu na prethodnu listu sadrži dodatnih 95 lijekova na A listi i 23 lijeka više na B listi, kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija.

Hadžiefendić navodi da je većina zahtjeva članova Udruženja oboljelih građana TK uvrštena  ovu listu.

Istaknuo je da  se od 1.141 lijeka na Pozitivnoj listi lijekova TK nalazi 424 lijeka, koji proizvodi pet domaćih proizvođača i 717 lijekova, koje proizvodi 60 stranih proizvođača, naglasivšio da je svih pet domaćih proizvođača zastupljeno sa svim svojim lijekovima, odnosno čine 40 posto ove liste.

Dodao je da je na proširenje liste uticao suficit u poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, te smanjenje cijena lijekova u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu