Bosna i Hercegovina     | 10.04.2018. 15:05 |

SBiH poziva institucije sistema da pokrenu mehanizme zaštite države

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - U Mostaru je pod firmom mostarskog sajma upriličen bilateralni razgovor Vučića i Plenkovića, uz asistiranje dvojca Dodik-Čović, ocijenila je Stranka za BiH.

- Naravno privredne teme nisu taknute, kao i sam sajam koji je u privrednom smislu marginalan, nego je očito da se ovdje radi o tome da se nastavlja tamo gdje su stali oni prije njih (Milošević-Tuđman, Karadžić-Boban). Uz prenemaganje o miru i evropskim vrijednostima očito je da se radi o pokušaju da se zada konačni udarac državi BiH i to u formi pritiska usvajanja Čovićevog izbornog zakona,  koji je de facto podjela države na tri dijela,  što je i cilj ove dvije ekipe - navodi se u saopćenju.

Kako kažu u SBiH, "očito je da tu nikoga nije briga ni za Srbe, ni za Hrvate, jer da jeste, Srbi bi u HNK-u bili konstitutivni narod, što nije dozvolio HDZ, niti ih je briga za Hrvate u RS-u, o čemu svakodnevno govori biskup Komarica, ali i podatak da je Hrvata u RS-u manje od pet posto".

- Dakle, jasno je da se radi o dvije delegacije koje su jako daleko od evropskih vrijednosti i očito je da od nacionalizma,  koji nose u sebi, nisu u stanju uopće da prepoznaju evropske vrijednosti i standarde, koji oni propisuju. Zabrinjavajuće je bujanje nacionalizma u Hrvatskoj,  koji sve više uočavaju evropske zemlje, ali i licemjerna politika Srbije, koja se izdaje za mirotvornu, a ustvari ne priznaju ni presuđeni genocid. Ako šta zbližava ove dvije strane  sigurno su presude za genocid s jedne strane i UZP s druge strane. Ovdje takođe zabrinjava nesnalaženje člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji je pokazao da politika koju predvodi nije u stanju da radi na integraciji države, niti da svim građanima BiH garantuje put prema Evropi. Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva patriote da razumiju potrebu uspostave građanske države i da odbacimo politike koje provode akteri političke realnosti danas - stoji u saopćenju.

Također, SBiH poziva institucije sistema da pokrenu mehanizme zaštite države i to provođenje presuda za genocid i UZP sa posljedicama i konsekvencama koje treba da se dese kao posljedice presude i da ovlašteni pokretači odmah pokrenu mehanizme zaštite žrtava u oba slučaja.

- Pozivamo Vijeće ministara BiH  i relevantne institucije sistema da zaštite interese države BiH u energetskim resursima, koje je okupirala i koristi Srbija, ali i nekretnine i ostale resurse na teritorijama obje države koje vode tzv. promicatelji evropskih vrijednosti. Pozivamo takođe ambasadore evropskih država da u skladu sa presudama i pozitivnim zakonskim propisima Evrope i vrijednostima Evropske unije prepoznaju dvojac sa delegacijama kao nekoga ko ima aspiracije na državu BiH i njene resurse, čime destabilizuju prostor. Takođe, zabrinjava ruski uticaj u regionu, čiji su promotori upravo ovi koji danas iz Mostara šalju poruke mira, a u stvari nastavljaju politiku agresije, koju je sud u Hagu osudio u oba slučaja - saopćila je Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Omerović: Zdravstvo ove godine troši tri milijarde maraka na nivou Federacije BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!