Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 12:29 |

CIK - Zloupotreba administrativnih resursa u izbornim procesima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - U organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Venecijanske komisije i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Tirani se održava dvodnevni seminar o zloupotrebi administrativnih resursa u izbornim procesima.

Seminar je organiziran za parlamentarce iz Bosne i Hercegovine i Albanije uz učešće eminentnih stručnjaka u oblasti izbora iz Vijeće Evrope, civilnog društva i iz međunarodnih partnerskih organizacija.

Drugog dana seminara zapažen nastup imala je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić koja je govorila o "Pravnim mehanizmima za sprječavanje i djelovanje na zloupotrebu administrativnih resursa tokom izbornih procesa".

 Hadžiabdić je prezentirajući studiju slučaja Bosne i Hercegovine govorila o pravnim mehanizmima, institucijama za nadzor i mehanizmima provedbe koji postoje za sprečavanje zloupotrebe državnih resursa. Na kraju izlaganja Hadžiabdić je navela i mjere koje bi trebalo provesti i kao najznačajnije izdvojila da je potrebno precizno definirati šta je to zloupotreba javnih sredstava i propisati odgovarajuće sankcije te uspostaviti bolje mehanizme koordinacije i konsultacija između različitih nadzornih tijela i organizacija civilnog društva,   

Također, Hadžiabdić je uime Centralne izborne komisije BiH potpisala Memorandum o razumijevanju s Centralnom izbornom komisijom Albanije, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju u Tirani

Plenković: Hrvatska želi pomoći Ukrajini u razminiranju

Zelenskij zainteresiran za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama JI Europe

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!