Najave     | 11.04.2018. 13:30 |

Srebrenica - Sutra obilježavanje 25.godišnjice od zločina nad Bošnjacima

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 11. aprila (FENA) - U Srebrenici sutra će biti obilježena 25.godišnjica od stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici. Kobnog 12.aprila 1993. godine isapljene su četiri granate s položaja srpske vojske kada su na licu mjesta ubijene 74 osobe i ranjeno preko 100 Bošnjaka koji su u tom trenutnku bili na igralištima ispred osnovne i srednje škole u Srebrenici. Ukupan broj žrtava ovog zločina se povećao na 105 osoba, jer je nekolicina umrla na putu do bolnice i u bolnici.

Nosilac obilježavanja godišnjice stradanja je predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković.

Predsjednik Skupštine Općine Alija Tabaković za Fenu je kazao da će sutra na obilježavanju biti prisutni potpredsjednici bh.entiteta, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Ramiz Salkić potpredsjednik RS-a.

- Mi smo utvrdili program obilježavanja. Program počinjemo himnom BiH, zatim ide učenje fatihe za žrtve, a nakon toga će biti održan historijski čas, te polaganje cvijeća na spomen ploču. Tužno je i žalosno što nikad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Naš cilj obilježavanja je da se sjetimo nevino ubijenih žrtava i da se nigdje i nikome ne ponovi ovakav zločin - kazao je Tabaković.

Program obilježavanja počinje u 10.30 dočekom delegacije u Memorijalnom centru u Potočarima.

Zvaničan program obilježavanja na igralištu ispred osnovne i srednje škole Srebrenica u 11.30, a nakon podne namaza proučit će se Tevhid u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo