Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 13:46 |

Vlada RS-a nudi pomoć Srbima u zaštiti vlasničkih prava u FBiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11. aprila (FENA) – Iz Vlade Republike Srpske (RS) tvrde da će pružiti pomoć izbjeglim i raseljenim osobama s teritorije Federacije BiH, koji imaju interes da zaštite svoja vlasnička prava u postupcima koji se trenutno vode u Federaciji BiH, a po Zakonu o zemljišnim knjigama tog bh.entiteta.

Stručnu pomoć će moći zatražiti u uredima koji će za te namjene biti uspostavljeni u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Sarajevu, Mrkonjić Gradu. Radi se o prostoru koji će ustupiti Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

Vlada RS-a je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci zadužila Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica da angažuje šest diplomiranih pravnika i isto toliko administrativnih radnika za rad u tim uredima.

Sredstva za prijem tih osoba osigurat će se, kako je saopćeno, u okviru budžeta entitetskog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

U FBiH se odvija proces usaglašavanja katastarskih podataka koji se vode kod općinskih organa uprave i jednim dijelom kod Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, te vlasničkih podataka koji se vode u zemljišno-knjižnim javnim evidencijama u kantonalnim sudovima FBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'