Bosna i Hercegovina     | 11.04.2018. 16:10 |

Općoj bolnici "Dr. Mustafa Beganović” akreditacija za kvalitet (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Općoj bolnici  „Dr Mustafa Beganović“ u Gračanici dodijeljena je akreditacija za uspostavljen sistem kvaliteta, kao prvoj općoj bolnici u FBiH koja je ispunila najviše akreditacijske standarde kvaliteta.

Akreditaciju je direktoru Opće bolnice u Gračanici dr. Almiru Sakiću dodijelio direktor Agencije za kvalitet i akreditiranje u zdravstvu u FBiH (AKAZ) Ahmed Novo.

 - Akreditacija za nas predstavlja osiguranje pružanja kvalitetne, efektivne i efikasne zdravstvene zaštite uz ispunjenje akreditacijskih bolničkih standarda, što će afirmirati našu zdravstvenu ustanovu u ustanovu od kantonalnog značaja za pružanje zdravstvenih usluga sekundarnog nivoa. Naše naredne aktivnosti bazirat će se prije svega na održivosti dostignutih standarda, te daljnjem podizanju kvaliteta i sigurnosti pruženih zdravstvenih usluga u skladu s misijom i vizijom naše zdravstvene ustanove - kazao je Sakić.

Proces akreditacije provela je Agencija za kvalitet i akreditiranje u zdravstvu u FBiH (AKAZ). Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo čestitao je rukovodstvu i osoblju Opće bolnice na predanom radu na ispunjenju akreditacijskih standarda tokom ovog zahtjevnog procesa.

- Ostvarili ste vrhunski rezultat i veliko dostignuće i to je nešto na čemu zaslužujete sve čestitke. Na dobrom ste putu, i putokaz drugima u kom pravcu treba ići - kazao je Novo dodajući da je akreditacija Opće bolnice u Gračanici, prve akreditirane opće bolnice u FBiH, jedan od brojnih pokazatelja brige za sigurnost i kvalitet u Tuzlanskom kantonu.

Novo je dodao da je proteklog mjeseca prvim vanjskim ocjenama počeo proces akreditacije Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, prvog kliničkog centra koji je sa svim klinikama ušao u taj proces i čije je Odjeljenje za ginekologiju već nositelj akreditacije “Bolnica-Prijatelj beba”.

- U TK je certificiran i akreditiran veliki broj zdravstvenih ustanova među kojima više od 100 timova porodične medicine u 10 domova zdravlja, certificiran je veliki broj apoteka, akreditirano pet centara za mentalno zdravlje, akreditiran JZU Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje „Ilidža“ Gradačac” i mnogi drugi - kazao je Novo.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona dr. Bahrudin Hadžiefendić također je čestitao rukovodstvu i osoblju Opće bolnice u Gračanici potcrtavajući kako dobijanjem akreditacije ova javna ustanova dokazuje da pruža sigurnu i kvalitetnu uslugu na jednom zavidnom nivou.

 - Prva ste akreditirana opća bolnica u FBiH, i vi Gračanlije ponovo pokazujete da ste spremni prvi napraviti bitne iskorake u zdravstvu. Kada je u pitanju zdravstveni sistem u TK, uz sve objektivne nedostatke i ukupnu situaciju u BiH, možemo reći da imamo najbolji zdravstveni sistem ne samo na području FBiH, već i BiH, i to iznova dokazujemo -  kazao je ministar Hadžiefendić.

Prisutnima na svečanoj ceremoniji dodjele akreditacije se obratio i premijer TK Jakub Suljkanović istaknuvši zadovoljstvo činjenicom da Opća bolnica u Gračanici prva takva akreditirana zdravstvena ustanova u FBiH s više od 95 odsto ispunjenih akreditacijskih standarda.

 - Kvalitetna zdravstvena zaštita je pravo svakog pacijenta, odnosno korisnika zdravstvene zaštite. Za razliku od certifikacije koja je obavezna, akreditacija se provodi na dobrovoljnoj osnovi, a rukovodstvo i osoblje Opće bolnice u Gračanici ovim činom su pokazali i dokazali da rade kvalitetno, i da su svoj rad spremni staviti na javnu ocjenu i ispuniti akreditacijske standarde kvaliteta - kazao je premijer Suljkanović, saopćeno je iz AKAZ-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1641

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1BmGgb9c2KD-CjepY4nJM4lmezDz3WsTK?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

U bolnici na otoku Rabu pacijent usmrtio drugog šakama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!