Svijet     | 11.04.2018. 17:12 |

Sirija nazvala 'bezobzirnim' američke prijetnje napadom

FENA Internet

DAMASK, 11. aprila (FENA) - Sirija je u srijedu nazvala američke prijetnje napadom na njenu teritoriju "bezobzirnim" i saopćila je da one pokazuju manjak "mudrosti i logike" i ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

Saopćenje sirijskog ministarstva vanjskih poslova dolazi u vrijeme dok bjesni verbalni rat između Washingtona i Moskve oko sumnjivog napada tokom vikenda hemijskim oružjem na grad pod pobunjeničkom vlašću u blizini sirijske prijestonice. Aktivisti tvrde da je u napadu ubijeno više od 40 ljudi. Sirija i njena saveznica Rusija negiraju da se takav napad desio. 

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je osvetničkom vojnom akcijom, izazivajući bujicu ruskih komentara da bi američki udari mogli izazvati vojni sukob između dvoje bivših hladnoratovskih neprijatelja. Trump je u srijedu uzvratio tweetom da "pametni projektili dolaze". 

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da Washington koristi navode o hemijskom napadu kao opravdanje za napad na Siriju.

- Nismo iznenađeni ovom bezobzirnom eskalacijom od režima poput onog u Sjedinjenim Državama koji jeste i dalje će biti sponzor terorizma u Siriji - navodi se u saopćenju objavljenom u državnim medijima.

Dodaje se da nedavne izjave iz Washingtona "pokazuju da (Trumpovoj administraciji) nedostaje ne samo principa i vrijednosti, nego također mudrosti i logike, i to samo po sebi ugrožava međunarodni mir i sigurnost".

- Povod koji se koristi navodnim hemijskim napadom postao je dobro poznat svima, i krhko je i neutemeljeno opravdanje za napad na Siriju - navodi se u saopćenju.

- Ukoliko takve prijetnje Sjedinjenih Država i njenih saveznika Britanije i Francuske imaju za cilj spriječiti Damask da se bori protiv terorizma, one su iluzorne. Sirijska država nastavit će da se bori protiv terorizma bez obzira na njihove reakcije - zaključuje sirijsko ministarstvo, prenosi AP.  

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana