Ekonomija     | 11.04.2018. 17:40 |

Tadić, Softić i Džaferović na evroazijskom ekonomskom samitu u Istanbulu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.aprila (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, njegov zamjenik Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović učestvuju u radu 21. Evroazijskog ekonomskog samita, koji je danas otvoren u Istanbulu.

Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, regiona zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Kavkaza, centralne Azije i Dalekog istoka, kao i vodećih privrednika s ovih područja, posvećen je nekim od najvećih dilema vijeka u kom živimo, a tiču se uticaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj, saopćeno je iz PSBiH.

Obraćajući se prisutnima u okviru centralne teme Samita „Dilema našeg vijeka – tehnologija/politika – energija, ekonomija“, Džaferović se zahvalio organizatoru, Fondaciji Marmara Group, na ulozi u omogućavanju snažnije ekonomske saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Također, Džaferović je pozdravio je najnoviju strategiju Evropske unije o priključenju svih zemalja zapadnog Balkana, te dodao da BiH u najskorije vrijeme očekuje status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, kao i napredak na putu Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

Tokom Samita biće održane i interaktivne sesije na kojima će akademici, političari i vjerski lideri razgovarati sa mladima o njihovoj budućnosti.

Najavljeno je i održavanje sesije gradonačelnika, sesije posvećene rodnoj ravnopravnosti, kao i sesije predsjednika, kojom se tradicionalno zatvara Evroazijski ekonomski samit u Istanbulu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 27 ljudi poginulo u požaru u noćnom klubu u Istanbulu

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta