Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 13:31 |

Vlada FBiH o efektima subvencioniranja smještaja i ishrane studenata

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. travnja (FENA) – Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o efektima subvencioniranja smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima u Federaciji BiH u 2016. i 2017. godini.

U akademskoj 2016./2017. godini u FBiH je bilo ukupno 69.345 studenata, od čega na privatnim visokoškolskim ustanovama 11.137, na vjerskim 785 i na javnim visokoškolskim 57.423 studenta, a u studentskim centrima/domovima smještaj i ishranu je imalo 2.758 studenata.

Za sufinanciranje smještaja i ishrane studenata (osnovni studentski standard) Federalno ministarstvo je u 2017. godini izdvojilo je 793.392 maraka, što u odnosu na ukupan iznos Transfera za financiranje studentskog standarda od 1.100.000 maraka iznosi 72,1 posto, a za sufinanciranje proširenog standarda je izdvojeno 298.683,60 maraka ili 27,15 posto sredstava.

Nadležno ministarstvo smatra da bi omjer sredstava između osnovnog i proširenog standarda trebao biti barem po 50 posto, što bi trebalo ostvariti povećanjem sredstava Transfera u narednom razdoblju. Na taj način bi studentski standard bio poboljšan u korist većeg broja studenata i sredstva Federalnog ministarstva bila na korist studentima iz svih sredina i na svim visokoškolskim ustanovama u FBiH.

Na temelju analize podataka navedenih u ovoj informaciji dane su preporuke u kojima ovo ministarstvo podržava studentske centre u nastojanju da, u skladu s jasno propisanim i ujednačenim kriterijima, osiguraju prijem studenata prema važećem Protokolu o subvencioniranom smještaju studenata u studentske centre/domove u Federaciji BiH, vodeći računa da pravo na smještaj i ishranu imaju studenti koji to najviše zaslužuju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'