Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 14:15 |

Omersoftić: Nastavlja se agonija bh. deviznih štediša

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Nastavlja se agonija starih deviznih štediša iz Bosne i Hercegovine, koji ni nakon 27 godina nisu uspjeli doći do novca položenog svojevremeno kod Ljubljanske banke.

Pošto gube još jednu od aktuelnih pravnih bitaka u Sloveniji, preostaje im ponovno obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. To ne mogu činiti kolektivno već pojedinačno, a među njima je najviše penzionera nemoćnih fizički, zdravstveno i finansijski da se dalje nose s problemom.

To je između ostalog kazala predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu.

Rekla je i da za 6.476 štediša iz Federacije BiH Slovenija tvrdi da od nje ne mogu dobiti novac. Njihova štednja, računajući i iznose pripadajućih kamata, po slovenskoj tvrdnji je vraćena u Bosnu i Hercegovinu, dok je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da nije.

Neke od štediša potom su se obratile Evropskom sudu koji je, pak, zatražio da donesu stav Ustavnog suda Slovenije o tome jesu li njihova prava povrijeđena u odnosu na slovenske građane kojima je štednja u međuvremenu vraćena.

Uslijedila su, bez željenog uspjeha, proceduralno i finansijski tegobna obraćanja slovenskim sudovima, s kojima se pismena komunikacija morala odvijati na slovenskom jeziku.

Potom su uslijedile žalbe Ustavnom sudu te zemlje za povredu prava na imovinu u odnosu na slovenske građane, a jučer je stigao prvi stav o neprihvatljivosti žalbe.

Dakle, svaki štediša, ukoliko dobije takvu odluku Ustavnog suda Slovenije, morao bi se obraćati Evropskom sudu za ljudska prava kao daljnjoj instanci.

Štediše iz BiH veoma su razočarane i smatraju da Slovenija djeluje na način ne bi li „otpalo“ što više onih koji potražuju novac. To se realno i dešava jer neki odustaju, umorni od dugogodišnje potrage za vlastitim novcem, neki su finansijski i zdravstveno nemoćni, dok kod nekih, po smrti ostaje nejasno ko su pravni sljednici, rekla je predsjednica Amila Omersoftić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Omersoftić će tražiti odlaganje izmjene Zakona zbog problema štediša

Republika Srbija odbila vratiti novac bh. štedišama

Udruženje za zaštitu deviznih štediša traži sigurnost za štediše iz FBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana