Bosna i Hercegovina     | 12.04.2018. 14:26 |

Bukvarević: Vlada užurbano radi na rješavanju zahtjeva razvojačenih branitelja

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 12. travnja (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru razmatrala je mjere koje planira poduzeti u okviru rješavanja zahtjeva razvojačenih branitelja.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Salko Bukvarević kazao je da je danas donesena odluka o povećanju braniteljskih novčanih naknada za 1,5 posto, što je prvo povećanje u zadnjih pet godina.

- Ova vlada prihvatila je prijedlog boračkih udruženja da se dostignuti nivo sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za pitanje boraca ne umanjuje, što nam je omogućilo da u skladu s raspoloživim sredstvima ove godine možemo po prvi put u posljednjih pet godina povećati lične i porodične invalidnine za oko 90.000 invalida i porodica poginulih boraca, te za oko 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja - kazao je ministar Bukvarević na konferenciji za novinare.

Dodao je kako će se zbog povećanja braniteljskih novčanih naknada iz federalnog proračuna na godišnjoj razini ukupno izdvojiti 5,5 milijuna maraka više za tu namjenu, a da je u 2018. godini ukupno planirano 280,3 milijuna maraka.

Bukvarević je kazao je kako federalna vlada na današnjoj sjednici donijela i zaključak da se sve primjedbe koje su uložili resorni ministri ugrade u Prednacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Prednacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji upućen je na uvid županijskim ministrima, kazao je Bukvarević, zato što je pitanje branitelja podijeljena nadležnost između županija i entiteta.

- Prednacrtom zakona predviđeno je da se kroz petnaest prava pomogne kategoriji demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica - dodao je Bukvarević.

Po njegovim riječima, s obzirom da će proces usvajanja tog zakona vjerojatno potrajati, Vlada FBiH odlučila je da ono što je u njezinoj nadležnosti čim prije riješi putem uredbi.

- Već smo pripremili uredbu o osnovnom osiguranju za borce-muškarce koji imaju 60 godina i žene-borce koji imaju 50 godina, a nemaju drugih primanja. Ta uredba je već upućena na mišljenje Federalnom ministarstvu financija i Federalnom ministarstvu pravde. Očekujemo da vrlo brzo dođu pozitivna mišljenja i već bi na svojoj sljedećoj sjednici Vlada FBiH mogla razmatrati tu uredbu - kazao je Bukvarević.

Govoreći o registru branitelja, podsjetio je da se registar ažurira te da bi, nakon što je objavljen registar Tuzlanskog kantona, sljedećeg tjedna trebao biti objavljen registar branitelja s područja Vojnog odsjeka Zenica.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana