Svijet     | 12.04.2018. 14:51 |

Optužnica protiv pripadnika Bad Blue Boysa u Salzburgu zbog nacističkih simbola

FENA Agencije

BERLIN/BEČ, 12. travnja (FENA) - Državno odvjetništvo u Salzburgu dostavilo je Pokrajinskom sudu optužnicu protiv 14 pripadnika Dinamove navijačke skupine „Bad Blue Boys“ iz Austrije, Švicarske i Njemačke zbog kršenja zakona o isticanju nacističkih simbola, prenose u četvrtak austrijski mediji.

„Optužnica je podignuta protiv 14 muškaraca starosne dobi između 22 i 37 godina zbog veličanja fašističke diktature ustaša“, kaže državni odvjetnik u Salzburgu Marcus Neher, a prenosi dnevnik Salburger Nachrichten.

Optuženima, koji žive u Salzburgu, Beču, Njemačkoj i Švicarskoj i smatraju se pripadnicima navijačke skupine „Exil Boys“, predbacuje se da su u domu oca jednog od optuženih, u Halleinu pored Salzburga, 2015. „veličali ustašku diktaturu“ što je popraćeno i pozdravom „sličnom Hitlerovom pozdravu“ tj. uzdizanjem desne ruke. Isto su ponovili i na ulicama Halleina. Ovi događaji su dokumentirani i nalaze se i na video snimkama.

Prilikom kasnijih pretresa domova optuženih, od kojih desetorica posjeduju i hrvatsko državljanstvo, u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj je, osim materijala koji veliča ustašku diktaturu, pronađen i zabranjen materijal povezan s nacional-socijalističkim režimom, javlja Hina. 

Optužnica koja obuhvaća 26 stranica još nije pravomoćna.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Salzburg bi mogao dobiti komunističkog gradonačelnika zbog ekstremno visokih troškova stanovanja

Komšić svečano otvorio počasni konzulat BiH u Salzburgu  

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'