Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 12.04.2018. 19:37 |

U Galeriji 'Aluminij' otvorena izložba Antuna Masle

FENA

MOSTAR, 12. travnja (FENA) - U sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, u Galeriji „Aluminij“ u Mostaru u četvrtak je svečano otvorena izložba Antuna Masle na kojoj je izloženo 38 djela tog dubrovačkog slikara i jedinstvenog stvaratelja, preminulog prije pola stoljeća.

 Maslinu izložbu pod nazivom „Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci“, postavljena je u suorganizaciji Mostarskoga proljeća, Dubrovačkih ljetnih igara i Galerije „Aluminij“, a svečano ju je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović.

 Istaknula je tom prigodom kako je počašćena što joj je pripala čast otvoriti izložbu poznatog dubrovačkog slikara i pjesnika, dodavši kako se Maslin izložbeni postav zasigurno doprinosi višoj razini i kvaliteti ovogodišnjeg Mostarskoga proljeća.

-  Nije mala stvar u Galeriji „Aluminij“ imati izložbu Antuna Masle, vrhunskog hrvatskog slikara – kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka, ocijenivši kako je „izložba prepoznatljiva po osebujnomu, samosvojnom Maslinom stilom, tako složenoga i dubokog slikarstva, a opet tako nalik pojednostavljenoj infantilističkoj zaigranosti na platnu".

 Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović dodao je kako su u Matici silno ponosni što se Dubrovačke ljetne igre, s kojima surađuju puna dva desetljeća, ove godine u Mostaru predstavljaju izložbom kultnog hrvatskog umjetnika.

 Postav mostarske izložbe, koja će biti otvorena do 11. svibnja, pomogli su: Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat RH u Mostaru, Croatia osiguranje, Importanne Dubrovnik i Aluminij d.d. Mostar.

 Masle je rođen 1. rujna 1919. u Orašcu, pokraj Dubrovnika, a umro je 20. kolovoza 1967. godine. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Vladimira Becića, a prvu je samostalnu izložbu priredio 1952. godine, u Dubrovniku. U razdoblju od 1955. do 1964. priredio je niz izložbi s Đurom Pulitikom, a izlagao je i u Francuskoj, Italiji, SAD-u... Njegova je monografija, autorski rad dr. Karamana, objavljena 1986. godine, a zbirka njegovih pjesama koju je uredio Luko Paljetak, 1997. godine.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana