Ekonomija     | 12.04.2018. 18:42 |

MEG projekat u Cazinu - Ulaganja u Poslovnu zonu Ratkovac

FENA Saopćenje

CAZIN, 12. aprila (FENA) - Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) 2016. godine započeo je realizaciju Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finanasira Vlada Švicarske, a među 18 odabranih lokalnih zajednica u kojima se provodi projekat je i Grad Cazin, kojem je, zahvaljujući aktivnostima realiziranim u proteklih godinu dana, omogućen pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u okviru MEG projekta u iznosu od 160.000 švicarskih franaka.

Cjelokupan iznos namijenjen je za razvoj Poslovne zone Ratkovac, a tim povodom danas su u Cazinu boravili predstavnici švicarske ambasade i UNDP-a.

- Trenutno smo u drugoj godini realizacije MEG projekta u kojoj ćemo imati i konkretne investicije. Ove će se godine realizirati, zajedničkim udruživanjem sredstava Vlade Švicarske i Grada Cazina, infrastrukturni projekat u Poslovnoj zoni Ratkovac, gdje ćemo izgradnjom pristupne saobraćajnice, vodovodne i hidrantske mreže omogućiti investitorima da dođu u Poslovnu zonu, otvore nova radna mjesta - kazala je Dimka Stantchev Skeie, viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u Švicarskoj ambasadi u BiH.

MEG projekat je sadržajan i obuhvata različite oblasti, a za Grad Cazin je najvažniji segment podrška ekonomskom i privrednom razvoju.

- Mislim da je to najznačajnija stvar na kojoj trenutno radimo. Vidimo ovdje našu šansu i mi ćemo je iskoristiti. U ovom trenutku kroz MEG projekat partneri će izdvojiti 280.000 KM. Grad će izdvojiti oko 400.000 KM za ovu prvu fazu, a zatim će iz projekta biti izdvojeno i 50.000 KM za startup firme, za što smo i mi u ovoj godini planirali isto toliko. To su oni konkretni projekti u tom investicionom smislu- kazao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Predstavnici Švicarske ambasade i MEG projekta obišli su i Poslovnu zonu Ratkovac u kojoj se već izvode radovi na izgradnji prilaznog mosta, javlja RTV Cazin. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Akcija šišanja i darivanja kose u srijedu Cazinu, za Projekt 'Moja kosa tvoja kosa'

Bećirović u Cazinu: Krajina je dala pečat slobodi BiH i zaslužuje najviše poštovanje

Stari grad Ostrožac sa tri historijske epohe privlači turiste iz cijele BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta