Svijet     | 12.04.2018. 21:10 |

Salvini: Desničarska koalicija trebala bi vladati Italijom

FENA Internet

RIM, 12. aprila (FENA) - Italijanske tri najveće desničarske stranke odlučne su da zajednički vladaju, izjavio je u četvrtak čelnik Lige Matteo Salvini, pozivajući svog potencijalnog koalicijskog partnera, pokret Pet zvijezda, da prestane igrati političke igre.

Nacionalni izbori održani prošlog mjeseca stvorili su nestabilni parlament, dok je konzervativni blok kojeg čine Liga, Italijanska braća i Forza Italia osvojio najviše mjesta u parlamentu, a Pet zvijezda je stranka s najviše osvojenih glasova. 

Pet zvijezda je saopćio kako je spreman da vlada s Ligom, ali je odbacio saradnju s Forza Italia i njenim čelnikom, premijerom u četiri mandata, Silviom Berlusconijem.

Predsjednik Sergio Mattarella danas je pokrenuo drugi krug konsultacija nakon što u prvom krugu prošle sedmice nisu izašli iz ćorsokaka.

 U prošlosedmičnim razgovorima desničarske stranke odvojeno su se sastale s Mattarellom, ali su se ovaj put sastale zajednički u iskazivanju jedinstva desnice.

Na kraju sastanka, Salvini je pročitao zajedničko saopćenje u kome se navodi da su on i njegovi saveznici spremni da zajednički izgrade vladu kao "jedinstveni front", dodajući da će njegova stranka nagovijestiti ime novog premijera.

- Dok je Berlusconi gestikulirao pokraj njega, Salvini je pozvao Pet zvijezda da pokaže osjećaj odgovornosti.

- Ako nastavimo s političkim igrama i taktiziranjima, s "ne" i vetima dok Italijani pate i čekaju na rješenje, to bi značilo da zahtjevima za promjenama koji su se pojavili nakon izbora 4. marta neće biti udovoljeno - izjavio je Salvini, prenoisi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Vlada Kosova zatražila provedbu odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo