Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 14.04.2018. 11:16 |

Barnier glavni kandidat za Junckerovog nasljednika

FENA

BRISEL, 14. aprila (FENA) - Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier glavni je kandidat za poziciju predsjednika Evropske komisije nakon što u maju naredne godine budu održani izbori za Evropski parlament, piše portal EurActiv.

Barnieru bi to bila nagrada za uspješnu kormilarenje kroz jedan od najvećih izazova za Uniju u njenoj historiji. Barem tako misle organizacije iz Brisela, prema istraživanju u kojem je učestvovalo više od hiljadu analitičara, diplomata i aktivista koji rade u evropskim institucijama i ambasadama, a koje je objavila organizacija Votewatch Europe.

- Čak 37 posto ispitanika misli da bi Barnier trebao naslijediti Jean-Claude Junckera koji nikada nije bio u opciji za novi mandat. Na drugom mjestu je Margretha Vestager, komesarka za konkurenciju EU sa 14 posto glasova, te čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde sa 13 posto glasova – navodi EurActiv.

Ali, iako možda izgleda kao logičan izbor, Barnieru bi mogla biti prepreka činjenica da o čelniku Evropske komisije odlučuju ponajviše predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji navodno favoriziraju Vestager i Lagarde. Evropski komesar za finansije Gunther Oettinger je opisao Barniera kao „jednog od najozbiljnih potencijalnih kandidata Evropske narodne stranke“.

Lagarde bi mogla pripasti „utješna nagrada“ odnosno pozicija čelnice Evropske centralne banke. Kada su u pitanju pozicije u Vijeću Evropske unije, situacija je sljedeća: holandski premijer Mark Rutte i litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite su favoriti za mjesto predsjednika Evropskog vijeća koje sada drži Poljak Donald Tusk.

Iako istraživanje pokazuje da će EPP dobiti dvije ključne pozicije, postoji bojazan od velikih potresa u Evropskom parlamentu, gdje bi mogla biti neizvjesna koalicija sa grupacijom socijaldemokrata, te mogućnost jačanja desničarskih grupacija. Izlazak Velike Britanije iz EU otvorio je prostor i za nove političke projekte, pa se očekuje da Macronova stranka „En Marche“ izađe na evropske izbore i priključi se najjačoj koaliciji ili pak liberalima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana