Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 12:20 |

KCUS član u dva projekta Velike Britanije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Psihijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kao partner će učestvovati u dva projekta u saradnji sa Queen Mary University of London, WHO kolaborativnim centrom za razvoj usluga u mentalnom zdravlju u periodu od naredne tri godine.

Taj centar predvodi ugledni istrazivač prof. dr. Stefan Priebe.

Prvi projekt je Global Health Research Group finansiran od NIHR (National Institute for Health Research, Ministarstva zdravstva Velike Britanije), u kojem učestvuju istraživački centri iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Ugande. Drugi projekt se finansira u sklopu prestižne Horizon 2020 platforme Evropske komisije, a u njemu pored KCUS-a učestvuju i klinički univerzitetski centri iz Skoplja, Podgorice, Beograda i Prištine.

Cilj projekta je razvoj i istraživanje efikasnosti novih usluga za liječenje osoba oboljelih od psihijatrijskih poremećaja kao i jačanje istraživačkih kapaciteta u partnerskim institucijama. Cilj je stvoriti dugotrajno održive kapacitete za istraživanje i razviti efikasne usluge.

KCUS se ovime dodatno pozicionira na mapu istraživanja globalnog mentalnog zdravlja. U sklopu ova dva projekta u KCUS zaposleno je šest mladih ljekara koji su dobili jedinstvenu priliku za edukaciju i lični razvoj. Tim iz KCUS trenutno boravi u Londonu u sklopu programa početka projekta, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu