Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 14:10 |

Čović: Ostalo je jako malo vremena za dogovor o izmjenama Izbornog zakona

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 13. travnja (FENA) - Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u petak u Mostaru kako je ostalo jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona, istaknuvši kako se znaju stavovi svih strana i da je samo pitanje postoji li dovoljno volje da se nešto promjeni.

- Vremena je ostalo jako malo i ako bismo gledali kako smo se ponašali zadnju godinu, godinu i pol dana, onda je mala vjerojatnost, čak i za mene vječnog optimista, da ćemo u narednih deset dana prihvatiti ono što znamo da bismo trebali - formalno provesti odluke Ustavnog suda, legitimnost predstavlja i Grad Mostar - kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj se razmatrala aktualna politička situacija u BiH i programu te stranke za Opće izbore 2018. godine.

Dodao je kako priča o izmjenama Izbornog zakona završava onog trenutka kad Središnje izborno povjerenstvo raspiše izbore, što bi trebalo biti počekom svibnja.

- Stavovi svih strana se znaju, samo je pitanje postoji li volja da se nešto mijenja. No pitanje je, kada bi i bilo političke volje, kako to izvesti - kazao je predsjednik HDZ-a BiH, naglasivši pritom kako je on 24 sata na dispoziciji za pronalazak rješenja.

Ustvrdio je kako, ipak, ima zrno optimizma da se nešto može promijeniti u narednih petnaestak dana.

- Ako želimo, znamo kako ćemo to uraditi. Znaju to, i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci, no ako ne želimo, onda ćemo tražiti izlike kako to ne uraditi - naglasio je Čović.

Što se tiče pregovora oko izbornih pravila za Grad Mostara, kazao je kako je njegov stav da Mostar ne treba biti iznimka u odnosu na bilo koju lokalnu sredinu niti "grad slučaj".

- Imamo odluku Ustavnog suda koju je dovoljno ispoštovati da možemo izabrati Gradsko vijeće, ako to stvarno želimo - ustvrdio je.

Kada je u pitanju najavljivani sastanak sa šefom Izaslanstva Europske unije u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom, Čović je kazao kako sastanak nije održan zbog "tehničkih razloga" te da očekuje njegovo skorašnje održavanje.

Dodao je kako je telefonski razgovarao s američkom veleposlanicom u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Komentirajući prijedlog za formiranje novog krovnog tijela Hrvata u BiH, Čović je ustvrdio kako nema ništa protiv bilo čije ideje, pozvavši sve one koji, kako je kazao, razmišljaju na način da BiH mora biti organizirana kao moderna zemlja u kojoj će Hrvati biti predstavljeni kroz legitimne predstavnike i jednakopravan narod s Bošnjacima i Srbima, da "razmišljaju mnogo dalje od lokalne potrebe kritiziranja".

Čović je dodao kako ga čudi što neki svoju kampanju "temelje isključivo na kritiziranju drugih, bez ijedne vlastite ideje".

Na kraju je ocijenio kako očekuje da će se za listopadske izbore registrirati na stotine političkih subjekata, a među Hrvatima da će biti njih barem 25.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Krišto pisala visokim dužnosnicima EU u vezi s odlukom o izmjenama Izbornog zakona

'Pod lupom' - Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH sprječavaju dokazane izborne krađe i prevare

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo