Kultura     | 13.04.2018. 14:37 |

Foto konkurs Ambasade Italije u BiH 'MojaBiH' za mlade

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) – Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi pozvao je mlade u dobi od 6 do 25 godina da se do 1. maja prijave na konkurs za fotografiju "MojaBiH" kako bi podijelili, putem jednog klika fotoaparata, ono što u njihovim očima najbolje predstavlja Bosnu i Hercegovinu danas.

- Na ovaj način želimo da mladi promišljaju i predstave BiH ostatku svijeta, a to je i sugerisano Strategijom za zapadni Balkan – rekao je Minasi danas na pres-konferenciji u Ambasadi, gdje je predstavljen i promotivni video, u čijoj su realizaciji učestvovali bh. umjetnici Damir Nikšić, Zenit Đozić i direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović.

Bh. fotograf Almin Zrno jedan je od članova stručnog žirija koji će odlučiti o pobjednicima u tri kategorije: učesnici - pojedinci u dobi od 6 do 12 godina, zatim od 13 do 18 godina, te učesnici od 19 do 25 godine života.

Pojedinačni razredi ili grupe razreda iste školske ustanove borit će se za najbolju fotografiju u četvrtoj kategoriji, koja će biti izabrana na osnovu najvećeg broja likeova dobijenih na zvaničnoj facebook stranici Ambasade Italije u BiH.    

Fotografije mogu prikazivati spomenik, krajolik, hranu, sliku, crtež ili bilo koje umjetničko djelo, a aplikanti ih trebaju poslati na e-mail mojabihphoto@gmail.com.

Foto konkurs je jedna u nizu inicijativa u sklopu Mjeseca italijanske fotografije u BiH, koji su podržale misije UNICEF-a i OSCE-a u BiH.

- Jedan od razloga za to je što ovaj foto konkurs omogućava djeci da se kreativno izraze, što je jedno od osnovnih prava djece po UN konvenciji. Na to često zaboravimo, kao i da djeca učestvuju u različitim aspektima društva - istakla je predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.  

Šefica Odjela za odnose sa javnošću Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc ukazala je da je konkurs "MojaBiH" otvoren pod predsjedavanjem Italije OSCE-om u 2018. godini, čiji je moto "dijalog, vlasništvo i odgovornost".  

- Evropska unija je proglasila 2018. godinom evropskog kulturnog naslijeđa koja će se nizom aktivnosti obilježiti u zemljama u Evropi kao i u BiH kako bi se promovisalo i naše zajedničko kulturno nasljeđe. U tom kontekstu pokrenuta je i web stranica EU zapadni Balkan put kulturnog naslijeđa, u koju će biti uvršteno i ovo takmičenje – kazala je glasnogovornica Delegacije EU u BiH Zora Stanić.

S obzirom da radove bh. umjetnika Damira Nikšića i Zenita Đozića na društvenim mrežama gleda većinom omladina smatrali su se, kako kažu, kompetentnim da ih animiraju za učešće na konkursu fotografije.

- U videu smo željeli predstaviti ogromno kulturno naslijeđe, te smo došli do jednog spoja umjetnika postojećih veličina poput Alekse Šantića, Maka Dizdara i Mersada Berbera. Izabrali smo ih jer su to likovi sa bh. novčanica – kazao je Đozić.

Ovim putem, poručio je Nikšić, nadaju se da će doprinijeti da se razvija sjećanje i nauka o tome ko su bili bh. umjetnici. Direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović smatra da će foto konkurs "MojaBiH" uticati na izgradnju  patriotizma kod mlađe populacije u BiH.

U okviru Mjeseca italijanske fotografije u BiH, kako je najavio ambasador Minasi, u Vijećnici će 17. aprila biti postavljena izložba radova Jannisa Kounellisa, koju će otvoriti gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada Italije i Klas čuvaju sjećanje na Italijana koji je poginuo dopremajući opremu

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Predstavnici Ambasade Italije posjetili Poreznu upravu FBiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana