Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 16:08 |

Završeno utopljavanje škole ''Isak Samokovlija''

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Kancelarija Svjetske banke za BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo obrazovanja nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općina Centar danas su završili projekt energetske efikasnosti u Osnovnoj školi ''Isak Samokovlija'' za koji je sredstva u iznosu 600.000 osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

– Za navedena sredstva urađena je termoizolaciona fasada na objektu škole, postavljena toplotna izolacija između stropa i tavana, zamijenjena postojeća vanjska stolarija i ugrađeni termostatski ventili na sve radijatore u školi - kazao je kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Utopljavanje zgrade škole ''Isak Samokovlija'' urađeno je u okviru projekta ''Energetska efikasnost u BiH'', koji je u protekle dvije godine rezultirao obnovi 29 objekata na području Federacije BiH, za šta je izdvojeno oko 13 miliona KM.

- Zahvaljujući ovom projektu, u pomenutim objektima ostvarujemo uštede do 1,6 miliona KM na godišnjem nivou i ujedno smo unaprijedili uslove boravka 220.000 direktnih korisnika tih ustanova. Tokom ove godine planiramo realizovati još 15 ovakvih projekata širom Federacije BiH, rekao je voditelj projekta iz Federalnog ministarstva prostornog uređenje Mustafa Čopelj.  

Iz budžeta Općine Centar svake godine izdvaja se između 1.200.000 i 1.500.000 KM za podršku raznim vrstama projekata namijenjenim obrazovnom segmentu.

- Posebno ističem činjenicu da finansiramo u najvećoj mogućem dijelu izgradnju nove škole na Šipu čiji završetak očekujemo narednih godinu i šest mjeseci, te počinjemo u maju izgradnju vrtića Razigrani dani. Finansirat ćemo, osim nabavke školskih torbi i pribora, nabavku udžbenika za sve prvačiće iz 11 osnovnih škola. Također, finansijska sredstva namjeravamo izdvojiti i za rekonstrukciju kotlovnice kao i poda u fiskulturnoj sali Osnovne škole "Isak Samokovlija" - rekao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, saopćeno je iz te općine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Goraždu održan kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o Isaku Samokovliji

U galeriji Novi Hram otvorena izložba 'Isak Samokovlija'

Izložba „Isak Samokovlija“ autorica Đane Kukić i Ifete Lihić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu