Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 13.04.2018. 18:26 |

U Tuzli regionalni simpozij kardiologa i neurologa

FENA

TUZLA, 13. aprila (FENA)-Simpozij  iz oblasti kardioneurologije, „Srce i mozak u interakciji“, koji je započeo   danas u Tuzli u organizaciji Udruženja kardiologa u BiH okupio je stručnjake kardiologe i neurologe iz BiH, Srbije, Hrvatske i  Švedske.

Teme  ovog interdisciplinarnog naučnog skupa su komplikacije srčanih oboljenja sa osvrtom na neurologiju, poremećaji srčanoga ritma, koji ostavljaju reperkusije na mozgu, zatim mozak kao ishemijsko područje koje ostavlja posljedice na srcu,  te neuro mišićne bolesti i psihijatrijski pristup kardiološkim bolestima.

Predsjednica Udruženja kardiologa  BiH i šef Kardiološkog odjela UKC-a Tuzla dr.Zumreta Kušljugić  izjavila je da je ovo  već tradicionalno okupljanje neurologa i kardiologa s ciljem da se  pokaže, da je endotel krvnih sudova (tanki sloj ćelija koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih sudova)  jedan od najvećih organa koji opskrbljuje i mozak i srce.

Ističe da mozak bez srca ne može, niti srce bez mozga, dodavši da kardiologija i neurologija imaju zajedničke bolesti kao što su neuromišićne bolesti.

-Svi naši pacijenti koji su neurološki bolesnici su ujedno i kardiološki i obrnuto. Iz tih razloga Udruženje kardiologa zajedno sa Udruženjem neuorologa organizora ovaj međunarodni skup sa ciljem da se razmijene znanja i pokažu koji su naši interesi u daljnoj dijagnostici i liječenju zajedničkih bolesnika, kaže Kušljugić.

Neuropsihijatrica pri Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla, i predsjednica  Udruženja neurologa TK, Mirjana Vidović smatra da je današnji skup za neurologe posebno značajan, jer su srce i mozak povezani.

Naglašava da  mnoge neurološke bolesti nastaju kao posljedica srca, kao što mnoge kardiološke bolesti nastaju zbog procesa koji se dešavaju u centralnom nervnom sistemu.

Simpozij koji je okupio kardiologe iz BiH, te neurologe s područja TK trajat će dva dana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Svjetski dan srca upozorava na značaj prevencije kardiovaskularne bolesti

Osmi kongres kardiologa BiH od 20. do 23. septembra u Sarajevu

Osmi kongres kardiologa BiH od 20. do 23. septembra u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta