Kultura     | 13.04.2018. 21:07 |

Promovirana knjiga "Vjera i kultura" autora Franje Topića

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 13.aprila (FENA) – U sarajevskom Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu večeras je predstavljena knjiga prof. dr. Franje Topića "Vjera i kultura", izašla u nakladi Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa koncila. U njoj autor raspravlja o odnosu nacije, kulture i kršćanstva te osvjetljava kulturni, obrazovni i humanitarni rad Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

Autor je naglasio važnost optimizma, a koji je u BiH, kako kaže potpuno izgubljen i više ne postoji.

- Nijedan pesimist nije napravio ništa ozbiljno u životu, a pravi vjernik ne može biti habitualni pesimist, naravno ne treba se nitko zavaravati, kao što ne treba ni druge zavaravati lakim životom. Nerijetko se opravdava vlastita frustriranost nekih politički opijenih krivim koncepcijama pa i dalje truju atmosferu govorom o nemogućnosti života Hrvata u ovoj zemlji. Nekada su svećenici prednjačili u ljubavi prema ovoj zemlji, a danas uz mnoge svijetle primjere ima i onih tamnijih primjera, čak neki sustavno šire pesimizam govoreći o nemogućnosti života katolika na ovim prostorima – istakao je Topić.

Ovo djelo je po riječima nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, izazvala veliku pažnju, prije svega u akademskoj zajednici, kojoj je primarno i namijenjena, ali, jednako tako i širokoj kulturnoj javnosti.

 - Knjiga je zapravo jedna skupljena sinteza Topićevih izlaganja i zato ova knjiga itekako ima svoju poruku. Poruku kojom želi reći da je vjera ona koja izgrađuje kulturu i kultura je odraz onoga što čovjek u sebi nosi, svoje uvjerenje – istakao je kardinal.

Kardinal smatra knjigu  „ogledalom autorova rada na području kulture i fundamentalne teologije“.

- Ponajprije, što argumentirano razgrađuje svaki dogmatizam, fundamentalizam i fanatizam, bez obzira na to pozivaju li se oni na religiju, filozofiju ili znanost – podcrtao je kardinal.

Knjiga se sastoji od četiri glavna dijela. Prvi se bavi savremenim religioznim pitanjima, u drugom dijelu govori se o sv. papi Ivanu Pavlu II, dok treći dio predstavlja rad HKD Napredak, a u četvrtom su prilozi i recenzije.

Ugledni teolozi ovu knjigu smatraju ogledalom autorova rada na području kulture i fundamentalne teologije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Topić: Ovim činom prelazi se iz dejtonske u briselsku BiH

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije