Svijet     | 14.04.2018. 10:24 |

Čelnici američke vojske - U zračnim udarima izbjegnuti ruski vojni ciljevi

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 14. aprila (FENA) - Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa jasno je poručila da smatra Moskvu saučesnikom u posljednjem sumnjivom napadu hemijskim oružjem u Siriji, ali planeri Pentagona pokušali su da izbjegnu ruske vojne ciljeve u posljednjim zračnim udarima po Siriji.

Kako je izjavio general John Dunford, načelnik Združenog štaba američke vojske, u udarima su pogođene tri mete povezane s programom hemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashar al-Assada - naučnoistraživački centar u blizini Damaska, magacin naoružanja zapadno od Homsa i treća lokacija koja uključuje komandni položaj i objekat za skladištenje vojne opreme u istoj regiji.

Izgleda da si ti udari bili znatno dalje od lokacija na kojima se nalazi rusko vojno osoblje ili oprema.

- Kada je riječ o ruskim brigama, mi smo odredili te mete kako bismo izbjegli rizik uvlačenja ruskih snaga u sukob - izjavio je Dunford.

I Dunford i američki ministar odbrane Jim Mattis istaknuli da zračni udari nemaju za cilj uvući Ameriku dublje u sirijski rat.

- Večerašnji udari po njihovim metama očigledno imaju za cilj degradirati sposobnost sirijske vojne mašinerije da stvori hemijsko oružje i da unazade taj program - izjavio je Mattis.

- Nije bilo nikakvih pokušaja da se proširi taj set ciljeva - kazao je.

Dunford je naglasio da američka vojska nije koordinirala nikakve planove s Rusima uoči sinoćnjih zračnih udara, ali je kazao da postoji dugotrajni "dekonfliktni stav" kako bi se poručilo Moskvi da ima regija u kojima Amerikanci, Francuzi i Britanci provode operacije, prenosi AFP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu