Svijet     | 14.04.2018. 12:26 |

May: Britanija "nije imala alternative" vojnoj akciji u Siriji

FENA Internet

LONDON, 14. aprila (FENA) - Britanija nije imala alternative poduzimanju vojne akcije u Siriji kako bi degradirala sirijske kapacitete za proizvodnju hemijskog oružja, izjavila je u subotu premijerka Theresa May nakon što je naredila lansiranje krstarećih projektila ka Siriji skupa sa Sjedinjenim Državama i Francuskom.

Ministar odbrane Gavin Williamson izjavio je da je misija bila krajnje uspješna i implicirao je da uskoro neće biti nikakve nove akcije.

- Ne očekujemo da ćemo biti u poziciji da izvedemo nove udare. Vjerujemo da su udari koje smo izveli sinoć imali značajne posljedice prema onome šta sirijski režim može učiniti u budućnosti - izjavio je on za LBC radio.

Pokretanjem udara brez prethodnog odobrenja parlamenta, May se pozvala na neobavezujuću ustavnu klauzulu koja datira od invazije na Irak iz 2003. Kazala je da je ta brzina bila od sutštinskog značaja i da je vojna akcija bila u  nacionalnom interesu.

May, čija vlada opstaje zahvaljujući podršci male sjevernoirske stranke, izjavila je da Britanija i Zapad imaju obavezu da odvrate i Assada i ostale od korištenja hemijskog oružja nakon napada otrovnim gasom u Doumi u blizini Damaska u kome je ubijeno 75 ljudi, među kojima i djece, prošle subote.   

Čelnik opozicijskih Laburista Jeremy Corbyn, glasni antiratni lobista, izjavio je, ipak, da su zračni udari bili "pravno upitni" i da bi May mogla ponovo sazvati parlament koji je na odmoru "a ne slijediti Donalda Trumpa".

- Bombe neće spasiti živote, niti će donijeti mir. Britanija bi trebala igrati lidersku ulogu u uvođenju primirja u sukobu, ne u prihvatanju instrukcija iz Washingtona i postavljanja britanskih vojnika u opasnu situaciju - navodi on u izjavi za javnost.

Britanija je optužila Rusiju da stoji iza prošlomjesečnog hemijskog napada na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku u Salisburyju u južnoj Engleskoj - što Moskva negira.

- Iako je ova akcija konkretno imala za cilj odvratiti sirijski režim, ona će također poslati jasan signal svakom drugome ko vjeruje da može nekažnjeno koristiti hemijsko oružje - izjavila je May.

 - Ne možemo dopustiti da se korištenje hemijskog oruižja postane normalizirano - u Siriji, na britanskim ulicama ili bilo gdje u našem svijetu - kazala je.

May je izjavila da Britanija i njeni saveznici nastoje da koriste sva diplomatska sredstva kako bi spriječili korištenje hemijskog oružja, ali da su u više navrata bili spriječeni u tome, navodeći ruski veto na nezavisnu istragu napada u Doumi u Vijeću sigurnosti UN-a u ovoj sedmici, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana