Regija     | 14.04.2018. 14:53 |

RH podupire saveznike u sprječavanju korištenja kemijskog oružja u Siriji -MVEP

FENA Agencije

ZAGREB, 14. travnja (FENA) - Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što su zapadne zemlje izvršile zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem u Doumi 7. travnja. 

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na Doumu, u kojemu je ubijeno najmanje 60 civila.  

"Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije", navodi hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Također podsjeća da su Sirija i njezini građani već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

MVEP ističe da Hrvatska "najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji" kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju, prenosi Hina. 

U priopćenju se dodaje da će RH nastaviti pratiti situaciju u Siriji i široj regiji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom