Bosna i Hercegovina     | 15.04.2018. 14:33 |

Gojković: Suočavanje s prošlošću i prihvatanje odgovornosti moraju biti iskreni

FENA Dušica Stanojević

DONJA GRADINA, 15. aprila (FENA) - Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da je odgovor te zemlje na nasilje i ekstremizam još snažnija privrženost miru i saradnji te još veća posvećenost razvoju i napretku te jačanju države i naroda.

- Suočavanje s prošlošću, pokajanje i prihvatanje odgovornosti moraju biti iskreni i u skladu s poštovanjem univerzalnih ljudskih vrijednosti. I to su vrijednosti u koje najdublje vjerujemo – navela je Gojković.

Neophodno je, kazala je, njegovanje slobode naroda i mira među ljudima.

U obraćanju na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina, gdje je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, Gojković je istakla da se o zločinima na tom mjestu u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH) mora govoriti kako se više nikada i nikome ne bi dogodili.

- Na ovom strašnom mjestu, kao i u drugim logorima u NDH, ljudi su sistemski istrebljivani. Strahote ovih zločina se ne ogledaju samo kroz broj nevinih žrtava, koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu, čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda, Srba, Jevreja, Roma i svakog ko je drugačije mislio – rekla je Gojković.

Podsjetila je i na sudbine i riječi preživjelih logoraša iz Jasenovca.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao je danas na mir među ljudima, narodima i državama te miran život na ovim prostorima.

- Ako ne možemo da živimo zajedno s onima s kojima smo mislili da možemo, možemo da živimo u miru jedni kraj drugih – ustvrdio je Dodik.

Kazao je da taj bh.entitet neće odustati od prava koja su mu data Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

- Taj sporazum je jasno napisan i znamo da ga čitamo. Nećemo zapastiti u strah i prihvatiti iluzije stvaranja društva na kojem je propala bivša Jugoslavija - rekao je.

Dodik je u obraćanju na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina, gdje se obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, rekao je da se o tim zločinima mora govoriti kako se ne bi ponovili.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo