Najave     | 15.04.2018. 13:50 |

Promocija Monografije 5. korpusa Armije BiH u Bihaću

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 15. aprila (FENA) - U okviru obilježavanja Dana Armije Bosne i Hercegovine večeras će u Bihaću biti upriličena promocija Monografije 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Monografija je izrađena na inicijativu Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona i uz podršku Kantonalne vlade.

Resorni ministar Dževad Malkoč taj događaj nazvao je izuzetno značajnim budući da do sada jedino 5. korpus nije imao izrađenu monografiju koja bi dokumentiranja ratni put tog korpusa.

- Od danas će javnost na jednom mjestu imati sabrane sve relevantne podatke o 5. korpusu od njegovog formiranja. Monografija detaljno opisuje organiziranje odbrane od Patriotske lige, Teritorijalne odbrane do formiranja Armije - pojasnio je Malkoč za Fenu.

Napomenuo je i da monografija sadrži autentičnu arhivsku građu poput dokumenta, pisanih naredbi i slika, a opisuje jedinice, brigade i heroje te je u njoj ispisano svako ime poginulog pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Malkoč je naglasio i da je sredstva za Monografiju izdvojila prije svega Vlada USK uz pomoć resornog Federalnog ministarstva, a svoj doprinos dali su i gradovi Bihać i Cazin, općine Ključ, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bužim, Bosanska Krupa te patrioti općine Velika Kladuša.

- Ovo je dakle zajednički projekat svih Krajišnika, na šta trebamo biti posebno ponosni - kazao je ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona Dževad Malkoč.

Monografiju su izradili generali Ramiz Dreković, Atif Dudaković i Fadil Hasanagić i ratni komandanti svih brigada 5. korpusa koji će biti i govornici na večerašnjoj promociji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Mostaru obilježena 31 godina od osnivanja Četvrtog korpusa Armije RBiH

U Sarajevu predstavljena monografija „Muftije Mostara i Hercegovine“

Predstavljena monografija Rapovine: Groblje i crkva sv. Petra u Rapovinama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo