Bosna i Hercegovina     | 16.04.2018. 10:35 |

Skoplje domaćin Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SKOPLJE, 16. aprila (FENA) - Prvi digitalni samit zapadnog Balkana bit će održan 18. i 19. aprila u Skoplju, u organizaciji makedonske Vlade i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i u saradnji s ostalim vladama zemalja zapadnog Balkana, Evopskom komisijom (EK) i njemačkim Federalnim ministarstvom ekonomskih poslova i energetike. 

Samit će okupiti premijere i ministre zadužene za digitalnu agendu sa zapadnog Balkana, učesnike Berlinskog procesa iz Evropske unije, predstavnike EK i RCC-a, te djelatnike informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama, akademsku zajednicu i mlade s ciljem ostvarivanja konkretnih rezultata u pogledu digitalne platforme za razmjenu ideja i prijedloga.

Na Digitalnom samitu zapadnog Balkana 2018 održat će se panel diskusije o pitanjima digitalne povezanosti, integracije ekonomija zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke sigurnosti, unaprijeđenja digitalnih vještina, digitalizacije industrije kao i interaktivne diskusije vlada, akademske zajednice, preduzeća, inovatora, organizacija civilnog društva, omladinskih organizacija i drugih.

Digital EXPO je važan dio samita i predstavlja jedinstvenu priliku za preduzeća iz digitalne industrije iz regiona i šire da predstave svoje inovativne proizvode i usluge, kao i da se sastanu i povežu s potencijalnim partnerima iz vladinog i poslovnog sektora, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo