Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 10:17 |

Apel bh.zvaničnicima i medijima da budu tolerantni prema izbjeglicama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Koalicija za borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje apeluje na medije i javne zvaničnike da se suzdrže od nekorektnih, diskriminatornih, profilirajućih i stereotipnih izjava o izbjeglicama u BiH.

Koalicija u saopćenju pojašnjava da iako je zvanično zatvorena balkanska ruta, veliki broj migranata i izbjeglica svakodnevno pokušava doći do država zapadne Evrope.

Kako navode, u odnosu na prošlu godinu, u prva dva mjeseca ove godine, broj migranata koji su pokušali ući u Bosnu i Hercegovinu povećan je za sedam puta.

- Svaka izjava zvaničnika i predstavnika institucija u čijoj  je nadležnosti rješavanje trenutne situacije mora počivati na toleranciji, nediskriminaciji i poštivanju ljudskih prava - ističe sa u saopćenju Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Podsjećaju da netolerantan i uvredljiv govor prema kategorijama ljudi koji se trenutno nalaze na području BiH, a koji prema međunarodnim konvencijama imaju pravo na zaštitu, ne doprinosi humanističkom, ljudskom i solidarnom pristupanju situaciji.

Ohrabruju ljude dobre volje, aktiviste, volontere, da stanu u odbranu vrijednost ljudskih prava i jednakosti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!