Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 11:36 |

Politika "uplela prste" u sektor obrazovanja

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Inicijatori tematske sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, posvećene depolitizaciji i budućnosti obrazovanja u FBiH, tvrde da je politika značajno „uplela prste“ u segment obrazovanja i da hitno treba poduzeti mjere protiv te pojave.

Poslanik Mahir Mešalić iz Demokratske fronte, obrazlažući zašto je traženo tematsko zasjedanje ove vrste, naveo je da za politizaciju obrazovanja krivicu snosi dvojac iz vladajuće koalicije - Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica.

Po njegovim riječima, politika je krivac za narušavanje dugodogošnjeg ugleda Univerziteta u Tuzli, nasilnu smjenu  rukovodstva tog univerziteta, kao i za pokušaj „juriša“na Sarajevski univerzitet.

Mešalić je politiku vladajućih optužio i za postojanje 34 „dvije škole pod jednim krovom“ u Federaciji BiH.

Naveo je da, nasuprot vlastima, 51 posto učenika želi da se oni i vršnjaci obrazuju po jedinstvenom školskom planu i programu, kao i 59 posto roditelja i 77 posto nastavnog kadra.

Tematska sjednica Predstavničkog doma s jednom tačkom dnevnog reda - depolitizacija i budućnost obrazovanja u FBiH održava se danas na inicijativu poslaničkog kluba opozicione Demokratske fronte.

Inicijativi su se potpisima pridružili pojedinci iz opozicione Socijaldemokratske partije BiH te Saveza za bolju budućnost BiH, stranke koja čini vladajuću koaliciju.

Sjednica je u toku i prva je u Federalnom parlamentu od januara. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!