Ekonomija     | 17.04.2018. 11:57 |

BH Konzorcij: Pogubne posljedice primjene Pravilnika po domaću privredu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme saopćio je danas da Vijeće ministara BiH više od četiri mjeseca odbija dijalog sa domaćim proizvođačima policijske i vojne opreme, kako se navodi, bez bilo kakvog obrazloženja.

-Unatoč nizu molbi i apela Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske, Udruženja tekstila, obuće i kože – UTOK BiH, te BH Konzorcija za otvaranje dijaloga o Pravilniku o policijskoj uniformi, kojim se domaći proizvođači grubo diskriminišu, još uvijek nema reakcije – saopćeno je iz BH Konzorcija, u kojem su MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka.

Oni još jednom javno upozoravaju Vijeće ministara BiH na, kako se ističe, pogubne posljedice koje će ovaj Pravilnik izazvati po domaću privredu.

-Direktno je ugroženo stotine radnih mjesta u našim kompanijama, koje godinama snabdijevaju policijske agencije u BiH, ali i nizu evropskih država. Svojim postupanjem Vijeće ministara BiH ugrozilo je poslovanje naših kompanija ne samo na domaćem, već i na stranim tržištima, jer se već suočavamo sa pitanjima kako to da u vlastitoj zemlji ne možemo raditi iste poslove – navodi se u saopćenju za javnost.

Još jednom pozivaju Vijeće ministara BiH da otvori dijalog sa domaćim proizvođačima, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rješenja.

-Pozivamo ih da obiđu domaće fabrike i uvjere se u kapacitete i mogućnosti bh. proizvođača. BH Konzorcij ne traži od Vijeća ministara BiH bilo kakve privilegije i povlašteni stutus. Tražimo priliku i mogućnost da pod jednakim uslovima konkurišemo za nabavku proizvoda za koje se specijaliziramo godinama i koji ispunjavaju najoštrije standarde kada je u pitanju kvaliteta. Tražimo da i u BiH imamo iste uslove koje imamo i u drugim evropskim državama u kojima radimo i u kojima imamo priliku raditi, dok nam se takva prilika onemogućava u vlastitoj državi, što je presedan koji vjerovatno nije zabilježen nigdje – navodi se u saopćenju za javnost BH Konzorcija te najavljuju pokretanje tužbi i krivičnih prijava.   

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vučić: Mjerodavni još jednom da razmisle trebaju li roditelji ocjenjivati nastavnike

FERK donio Pravilnik o izvještavanju i više rješenja

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo