Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 14:16 |

Udvostručeno nagradno plaćanje timovima obiteljske medicine u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. travnja (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u 2018. godini planira izdvojiti 1,4 milijuna maraka za isplatu varijabilnog dijela dohotka za sve verificirane timove obiteljske medicine.

Iz Zavoda podsjećaju kako je prethodne četiri godine, kako bi se stimulirao rad obiteljskih liječnika i medicinskog osoblja, za isplatu varijabilnog dijela dohotka izdvajano 700.000 maraka godišnje, a ove će se godine taj iznos udvostručiti.

Ranijih godina verificirani timovi obiteljske medicine stimulirani su prema broju i dobnoj strukturi opredijeljenih osiguranika koje liječe (glavarina) i ključnim pokazateljima kvalitete (QI).

Od ove godine uvedeno je i nagradno plaćanje prema pokazateljima izvedbe (KPI). Također, uvedeno je i nagradno plaćanje za pedijatrijske timove i domove zdravlja za kvalitetu rada timova obiteljske medicine, priopćeno je iz Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Od planiranih 1,4 milijuna maraka, 450.000 maraka namijenjeno je za glavarinu za timove obiteljske medicine (TOM-ove), zatim 100.000 maraka za pokazatelje kvalitete QI (tlak, BMI, pušački status, glikemija, kućne posjete, uzimanje materijala za laboratorijske nalaze u ambulanti i dr.), 350.000 za pokazatelje izvedbe KPI (racionalno propisivanje lijekova s Liste lijekova Zavoda, stopa bolovanja i dr.), 50.000 za glavarine za pedijatrijske timove te 450.000 maraka stimulacije domovima zdravlja za poželjno postupanje njihovih obiteljskih liječnika.

Kroz navedena dodatna plaćanja, cilj Zavoda je nagraditi kvalitetu usluge pruženu osiguraniku, posvećenost obiteljskih liječnika praćenju faktora rizika kod svakog osiguranika, opterećenost liječnika brojem opredijeljenih pacijenata, posvećenost u propisivanju terapije i utjecaja iste na zdravlje osiguranika, kao i pravilno vođenje bolovanja u cilju zaštite osiguranika, poslodavaca i Zavoda.

Strategijom za provedbu reforme iz oblasti zdravstva u HNŽ-u kroz godine je planirano postupno povećanje sredstava za nagradno plaćanje.

Također, planirana je promjena odnosa između glavarine, pokazatelja izvedbe i pokazatelja kvalitete u korist pokazatelja izvedbe (KPI) i pokazatelja kvalitete (QI), priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'